Comments are off for this post

Hana Arent

Ponedeljak, 10. novembar, 20:00, Muzej Jugoslovenske kinoteke, sala u Uzun Mirkovoj 1

HANA ARENT
(igr) r: Margaret fon Trota Nemačka 113’ 2012.
Jezici: nemački, engleski
Titl: srpski

Sinopsis
Radnja filma smeštena je u razdoblje između 1960. i 1964. godine i opisuje Hanin put u Jerusalim, slavno suđenje oficiru i nacističkom zločincu Ajhmanu, kao i njeno izveštavanje o tom suđenju za američki magazin Njujorker. Očekujući da će na optuženičkoj klupi pronaći čudovište, američka književnica nemačko-jevrejskog porekla je iznenađena ravnodušnošću ko-jom Ajhman odiše, pa tako kreira svoju čuvenu tezu o “banalnosti zla” i piše članak koji u javnosti izaziva pravi skandal. Naslovnu ulogu tumači Fasbinderova diva Barbara Sukova.

O reditelju
Margaret fon Trota umetničku karijeru započinje daleke 1968. u vreme studentskih nemira i Crvenih brigada, najpre kao glumica, scenaristkinja i produ¬centkinja na televiziji, a potom i kao rediteljka. Režiju prvog filma (Izgubljena čast Katarine Blum, 1975) uradila je u saradnji sa Šlendorfom, a prema noveli Hajnriha Bela. Njeno prvo samostalno rediteljsko ostvarenje je film Drugo buđenje Kriste Klage 1978. da bi već sa svojim drugim filmom Nemačke sestre započela svoju dugu i blistavu karijeru osvojivši Zlatnog lava u Veneciji 1981. godine.

Reč kritike
„Rediteljka u filmu takođe naglašava činjenicu da neki od najbesomučnijih napada na nju (Hanu Arent) nisu zanovani na stvarnim zapisima nego od ljudi koji nikada nisu čitali njene članke u Njujorkeru, već su samo čuli izveštaje iz medija“ – Den Fejnru, Skrin Dejli

Festivali i nagrade
Međunarodni filmski festival u Torontu, septembar 2012.

Distribucija
Delta video
Jove Ilića, 104,
11 000 Beograd
Email: [email protected]