Comments are off for this post

Gori more

Nedelja, 9. novembar, 15:00, Dvorana Kulturnog centra, Beograd – Francuski institut predstavlja

Gori more
(dok) r: Natali Nambo, Maki Beršaš, Francuska, 75′, 2014.
Jezici: francuski, arapski
Titl: srpski, engleski

Sinopsis
Gori more stoji na paradoksalnom raskršću između živahne energije revolucije u toku i dolaska u Evropu sa uskraćenom dobrodošlicom. Film cilja na uspostavljanje osetljivog okvira postojanja u trenucima previranja. Ovo nije film o emigraciji i revoluciji, ovo je esej o slobodi, ili, možda pre, esej kao priprema za slobodu: stvaran i fiktivni pokušaj bekstva koji upliće snimanje filma, učestvovanje u procesu emancipacije: spaljivanje mora, granica, zakona, papirologije… Šta znači raskrstiti sa prošlim životom, ostaviti zemlju i porodicu koja nas vezuje solidarnošću, međusobnim pomaganjem i poreklom i pridružiti se svetu mitologizovanom i dominiranom kapitalističkim odnosima. Reditelji filma vešto izbegavaju sociološke klišee i zaista doprinose da glasovi ovih ljudi odjeknu.

O rediteljima
Natali Nambo je francuska dokumentaristkinja. Njen debitantski film Prijatelju, gde si? sniman je u Rusiji i Francuskoj sa ,,Super 8″ kamerom. Gori more je njen drugi film, napravljen u saradnji sa Makijem Beršašom.
Maki Beršaš je debitovao na FID Marseju 2014. filmom Gori more na kom potpisuje režiju zajedno sa Natali Nambo.

Reč kritike
Putovanje rekonstruisano evokativno, radije nego doslovno, kroz spor tempo i poetske uplive zrnaste 8mm slike koja sugeriše putovanje izbeglice… Bruklin Rejl

Festivali i nagrade
Nagrada Francuskog instituta i nagrada Susreti, Međunarodni filmski festival u Marseju – FID Marseille, 2014.

Produkcija:
Les films du bilbolquet

Distribucija:
Les films du bilbolquet

Zvanični vebsajt:
http://www.unifrance.org/annuaires/societe/353602/les-films-du-bilboquet