Comments are off for this post

FOR MEKMANI

David Difresn / Francuska, Kanada 2013.
interaktivni dokumentarac

SINOPSIS
„For Mekmani“ je interaktivno, dokumentarno i imerzivno iskustvo kanadskog grada For Mekmareja, koji ima ključnu ulogu u energetskoj budućnosti naše planete. Tokom poslednje decenije, populacija je sa desetak narasla do preko sto hiljada stanovnika. U For Mekmareju se svakodnevno crpe više od milion i po’ barela nafte. Za narednih dvadeset godina, dnevna norma će biti pet miliona barela. Kroz dokumentarnu igricu Fort Mekmani, iz prve ruke možete pratiti promene u virtuelnoj sudbini ovog grada. Kakva će biti sudbina For Mekmanija? Da će potpuno potonuti u naftne dolare i pohlepu, ili će ostati mesta za borove žume, reke i snežne planine? Izbor zavisi i od vašeg učešća, budući da ste u ovom veb dokumentarcu i sami usred blata – baš kao i novinari, političari, govornici i oni koji odlučuju.
Istražujući For Mekmani, možete slušati intervjue sa kanadskim ministrom za zaštitu životne sredine ili predsednikom borda direktora energetskog giganta Totala. Obični građani takođe imaju šta da kažu, kao na primer vlasnik lokalnog striptiz kluba i portparol aktivističke grupe. „Oni kažu da je to razvoj, za nas je to destrukcija.“

AUTOR
David Difresn je dokumentarista, autor i ko-reditelj višestruko nagrađivanog veb dokumentarca „Prison Valley“, vizionar i jedan je od vodećih stručnjaka za nove veb narative. Bivši reporter za francuske dnevne novine „Liberation“ i glavni i odgovorni urednik za iTele (deo Canal+ grupe), Difrene je osnivač član istraživačkog veb sajta „Mediapart“. Posle dvadeset godina novinarske karijere sve više se okreće dugoročnom istraživačkom procesu i kros-medijskim projektima.

REČ KRITIKE
Kada film postane video igra. New York Times
Čitati o nekom problemu je jedna stvar. Sedeti u vozačevom sedištu i „donositi odluke sam“, kao što nam u mejlu piše Vil Rajr, omogućava dublje iskustvo. Iako još nije video definitivnu verziju For Mekmanija, javlja nam da „igrice postaju važno sredstvo kroz koje posmatramo svet“.

FESTIVALI / NAGRADE
World première at IDFA, Amsterdam
Canadian Première at RIDM, Montreal
Presence at Planet in Focus, Toronto
Winner of the web documentary prize at the Festival du film d’environnement, Paris
Nomination at the SXSW Interactive Awards, 2014
Website of the day in the Favourite Website Awards, March 18, 2014
Winner of Grimme OnLine Knowledge and Education, 2014

KONTAKT
TOXA
135, rue Saint-Alexandre, #700
Montreal (Quebec)
H3A 2G4 Canada
tel: +1 514 989 9500
[email protected]
[email protected]

PRODUKCIJA
TOXA – Montreal, Kanada
ARTE – Francuska
NFB – Kanada