Comments are off for this post

Perverznjakov vodič kroz ideologiju

Četvrtak, 7. novembar, 20:00
Dvorana Kulturnog centra Beograda
&
Subota, 8. novembar, 20:00
Dom Omladine Beograda

Perverznjakov vodič kroz ideologiju (dok.)
r. Sofi Fajns
Velika Britanija/Irska, 2012, 136’
jezik: engleski
titlovi: srpski

SINOPSIS

Rediteljka Sofi Fajns i super zvezda teorije kulture Slavoj Žižek su se prvo uhvatili u koštac sa filmovima, a sada koriste ono šta gledamo kako bi nam objasnili ono šta mislimo. Interpretirajući pokretne slike kako bi se predstavilo fantastično putovanje u san koji oblikuje naš zajednički sistem vrednosti i običaja, nastavak ovog filmskog eseja iznova filozofskog vunderkinda  stavlja pred filmove, a ponekad i njega samog stavlja u njih.

Moje pesme, moji snoviRalje;Taksista i Mračni vitez su filmovi koji dobijaju pervertirani tretman u Žižekovom psihoanalitičkom pristupu koji veoma lako može da promeni način na koji razumete vaše omiljene filmove. Iako ste već pripremljeni na izazov, stimulaciju i šok, pre svega budite spremni na vrhunsku zabavu.

O REDITELJKI

Sofi Fajns je rođena u Safolku u Engleskoj, a studirala je na Čelsi koledžu za umetnost i dizajn na Univerzitetu umetnosti u Londonu. Radila je, za reditelja Pitera Grinaveja,  kao menadžer za pronalaženje lokacija za snimanje pre nego što je počela da režira dugometražne dokumentarne filmove: Obnavljanje ulice Huver (2002), Perverznjakov vodič kroz filmove(2006) i Nad vašim gradovima trava raste (2010). Perverznjakov vodič kroz ideologiju (2012) je njen najnoviji dokumentarac.

FESTIVALI I NAGRADE

Međunarodni filmski festival u Torontu, 2012
Međunarodni filmski festival u Roterdamu, 2013
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, 2013.

REČ KRITIKE

„Rok zvezda među intelektualcima Slavoj Žižek daje nam još jednu lekciju punu akcije o istoriji filma i marksističke dijalektike u filmu Perverznjakov vodič kroz ideologiju, fascinantnu i često smešnu demonstraciju neverovatno pronicljive sposobnosti ovog slovenačkog filozofa, da  okrene naopačke, kako filmove tako i opšte prihvaćene ideje o njima.“, Džordan Mincer, Holivud Reporter

DISTRIBUCIJA

International Sales: Doc & Film International
+33 1 42 77 56 87
[email protected]

WEBSITE                                           

www.thepervertsguide.com