Comments are off for this post

FESTIVALSKI HITOVI NA BIS 11. SLOBODNE ZONE!

I ove godine, Slobodna Zona održaće na BIS projekcije filmova za koje je publika pokazala najveće interesovanje. Deo beogradske publike koji nije uspeo da dođe do karata za filmove Taxi, Mustang, Dugme od sedefa i Ovnovi, imaće priliku da ih pogleda 11. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a karte se već danas od 14 časova, mogu naći na blagajni. Filmovi će se prikazati po sledećem rasporedu:

15h – Ovnovi

17h – Taxi

19h – Dugme od sedefa

21h – Mustang.

Četvrtog dana festivala, sale su bile prepune tokom projekcija filmova Mustang, Taxi, Dugme od sedefa i Kaži proleću da ne dolazi ove godine, koji je bio i uvod u poslednje ovogodišnje Noćne razgovore Avganistan izneverena nada.

Film Kaži proleću da ne dolazi ove godine autora Saeda Tadži Faroukija i Majkl Mekevoja prati jedinicu Avganistanske nacionalne armije (ANA), stacioniranu u oblasti Helmond koja je pod stalnim pritiskom talibana. NATO trupe povukle su se iz Avganistana 2013. godine, nakon čega su pripadnici ANA prepušteni jedino sopstvenim snagama. Ovaj film, nosioc nagrade publike u kategoriji Panorama na ovogodišnjem Berlinalu, prenosi strah i teskobu vojnika različitih generacija, zajedno sa odsustvom nade da će njihova borba doneti promenu u budućnosti.

Gosti Noćnih razgovora Ivana Milenkovića bili su ratni izveštač Aleksandar Vasović i psiholog Nebojša Petrović.

Vasović je predstavio retrospektivu ratniih konflikata na području Avganistana od početka 60-tih godina do danas i podsetio da ta oblast od velikog geo-strateškog značaja.

“Od 1600. godine maltene nije bilo nikakvog  prosperiteta u ovoj regiji i nijedna strana vojska nije uspela da se zadrži duži vremenski period”, rekao je Vasović.

Uzrok sukoba između avganistanske vojske i Talibana, koji su rezultat verskih škola iz izbegličkih kampova u Pakistanu, jesu međuetnička i verska netrpeljivost.
Nakon istorijskog i geo-političkog osvrta na uzroke rata, Nebojša Petrović se osvrnuo da socio-psihološle aspekte sukoba.

“Ovaj film je značajan jer pokazuje da se iza statistika krije bezbroj ljudskih sudbina koje nisu ostvarene”, rekao je Petrović.

Promenila se motivacija vojnika. Ona više nije herojska, već puko egzistencijalna. Sistem vrednosti i ideja gotovo čitavog avganistanskog stanovništva kreirani su kroz ratno iskustvo.

“Generacija aktera u filmu nema ideološki naboj. Momci su dovedeni u trpno stanje jer su u istom i rođeni. Najveći  problem je kako će naučiti druge stvari koje nisu ratovanje,” objasnio je Aleksandar Vasović.

DSC_0997

Celokupna situacija se može opisati kao začarani krug siromaštva i korupcije. Nesreća nikad ne ide sama, već jedna drugu podržava, a da se pritom izlaz ne nazire.

“Univerzalna poruka filma je da postoje borbe koje moramo da vodimo, a u njih smo uvučeni  silom prilika” zaključio je psiholog Nebojša Petrović.

Za poslednji dan festivala, rasprodate su karte za projekciju filma koji zatvara jedanaesto izdanje Slobodne Zone, Yallah! Underground u Dvorani kulturnog centra. Na programu završnog dana festivala je i film Sangailino leto. U dirljivom coming of age ostvarenju litvanske rediteljke Alante Kavaite, prikazana je priča o Sangail, tinejdžerki opsednutoj avio akrobacijama, koja se zbog straha od visine nikad nije usudila da uđe u kokpit aviona. Priča o samospoznaji, prevazilaženju strahova i uzbudljivoj letnjoj romansi između dve ojke, gledamo od 20 časova u Domu omladine Beograda.

Nišlije će u 21 čas u Niškom kulturnom centru gledati jednog od favorita 11. Slobodne Zone, film Taxi Džafara Panahija, pobednika ovogodišnjeg Berlinala, čije su sve dosadašnje projekcije u Beogradu i Novom Sadu bile rasprodate.

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI!