15. Žiri i nagrade:

nagrade

NAGRADE

Filmski festival Slobodna Zona dodeljuje nagrade za:
Najbolji angažovani film u međunarodnoj konkurenciji
Najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji “Horizonti Balkana“
Najbolji film u okviru selekcije 14+
Nagradu Human Rights
Nagradu publike


MEĐUNARODNI ŽIRI

Žan Pjer Rem je diplomirao savremenu književnost i filozofiju, predavao istoriju i teoriju filma i umetnosti. Radio je u Ministarstvu kulture Francuske. Priredio je niz izložbi savremene umetnosti, kako u Francuskoj tako i u inostranstvu (Muzej moderne umetnosti u Kairu, Jokohama Art Center u Japanu, Witte de With u Roterdamu, Fondation Caixa u Barseloni). Autor je mnogobrojnih filmskih i umetničkih kritika, izložbenih kataloga i monografija o umetnicima i filmskim rediteljima. Pored toga, redovno piše za medije. Od 2001. godine direktor je Filmskog festivala u Marseju.


Petar Milat je bivši filozof i programski koordinator Multimedijalnog instituta / MaMa (Zagreb, Hrvatska), zadužen za eksperimentalnu muziku, vizuelnu kulturu i izdavačke programe. Između ostalog, Petar je vršio odabir i objavljivao knjige i umetnička dela autora poput Žaka Ransijera, Laszla Krasznahorkaia, Dubravke Ugrešić, Lorensa Ingliša, Tomasa Kenera i drugih. Od 2008. godine direktor je festivala Human Rights Film. Veza između normativa socijalne i estetske teorije glavni je fokus njegovog istraživanja, a predavao je na institucijama poput Stenforda i Barda. Petar je 2018. godine bio član žirija na festivalu kratkometražnog filma u Oberhauzenu.


Vladimir Blaževski je rođen u Skoplju 1955. godine. Od iste godine živi u Beogradu. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Profesionalno se bavi filmom od 1978. godine. Kao reditelj snimio je šest kratkometražnih i pet dugometražnih dokumentarnih filmova, desetak namensko-komercijalnih dokumentarnih filmova, manji broj reklamnih spotova, preko 250 televizijskih emisija za TV Beograd, kao i četiri celovečernja igrana filma: Haj-Faj, Bulevar Revolucije, Pank nije mrtav, Godina majmuna. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada. Najznačajnija je Zlatna arena za režiju u Puli 1987 (film Haj-Faj), zatim Prva nagrada na Festivalu dokumentarnih filmova nemačkog jezičkog područja u Duisburgu 2001. godine (film Kineska pijaca). Prva nagrada na Internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima 2011. godine u okviru programa Istočno od Zapada (film Pank nije mrtav). Ovaj film dobio je još dvanaest nagrada na raznim međunarodnim festivalima. Film Godina majmuna osvojio je Grand Prix na Festivalu filmske režije u Leskovcu 2018.


REGIONALNI ŽIRI

Gijom de Sej rođen je 1968. godine i studirao je građevinu. Nakon što je kao scenarista i reditelj osvojio nagrade za svoja dva kratkometražna filma, deset godina provodi u filmskom sektoru Kanala Plus (Canal+) baveći se pretprodajom francuskih i evropskih filmova. Nekoliko godina je na istoj televiziji bio i urednik u sektoru kratkometražnog filma, kao i umetnički producent za francuski javni servis France 2. Radi kao nezavisni producent od 2000. godine i od tada je producirao i ko-producirao preko 50 dugometražnih art-haus filmova van francuskog govornog područja, viđenih na svakom  značajnom festivalu i prikazanih na bioskopskom platnu u Francuskoj. Takođe je i rukovodilac većeg broja razvojnih platformi širom sveta poput B’Est, Ties That Bind, Wroclaw Studio i Cannes Cinéfondation Résidence & ArrasDays.


Nataša Pantić je filmska montažerka iz Beograda. Tokom prethodnih 15 godina, montirala je veliki broj igranih i dokumentarnih filmova od kojih su mnogi prikazivani i nagrađivani na festivalima. Dobitnica je nagrade za najbolju montažu na beogradskom Festivalu dokumentarnog i kratkog filma 2012. godine, Specijalnog priznanja za montažu na Filmskom festivalu u Herceg Novom 2016. godine i nagrade za montažu na Beldocs festivalu 2018. Završila je filmsku i TV montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Odabrana filmografija: Glas (red. Ognjen Sviličić, 2019); Grudi (red. Marija Perović, 2019); To sam što jesam (red. Andrijana Stojković, 2019); Kada dođu svinje (dokumentarni, red. Biljana Tutorov, 2017); Tako mi na istoku (dokumentarni, red. Katarina Mutić, 2016); Biserna obala (kratki igrani, red. Dušan Kasalica, 2015), Put za Kujumbu (kratki igrani, red. Miroslav Savić, 2015), Sve je više stvari koje dolaze (kratki igrani, red. Jelena Gavrilović, 2015), #SamoKažem (veb serija, red. Jelena Gavrilović, 2014); Izlaz u slučaju opasnosti (kratki igrani, red. Vladimir Tagić, 2014); Marijina epizoda (kratki igrani, red. Sanja Živković, 2014); Prolećna sunca (kratki igrani, red. Stefan Ivančić, 2013); Ratovi (kratki igrani, red. Ivan Bakrač, 2013), Gde je Nađa? (dugometražni igrani, više reditelja, 2013), Što te nema (kratki igrani, dir. Vladimir Tagić, 2012)


Petar Mitrić doktorirao je evropsku filmsku koprodukciju na Univerzitetu u Kopenhagenu gde radi kao istraživač i predavač. Iskustvo u evropskoj filmskoj industriji stekao je za vreme boravka u Danskom institutu za film, Austrijskom filmskom institutu i Eurimažu, i radeći za austrijsku produkcijsku kompaniju Nina Kusturica Projects i program MEDICI-Film Funding Journey. U 2018. godini Petar je bio koautor knjige Evropska filmska i TV koprodukcija: politika i praksa.


14+ ŽIRI

Iva Milojković je rođena 2003. godine u Beogradu. Pohađa treći razred Škole za dizajn, odsek likovni tehničar. 2015. godine je snimila je svoj prvi krakometražni film Moli. U okviru škole dokumentarnog filma Slobodne zone junior 2019 realizovala je film I sve je još uvek tu, ali nije više onako kako je nekada bilo.

Sergej Lišanin je učenik Farmaceutsko fizioterapeutske škole. Trenira rukomet i sa svojim klubom je osvojio razne nagrade. Smatra da je veliki filmofil, a naročito voli da gleda filmove naučne fantastike. Prethodne godine je takođe bio član žirija ovog festivala koji mu je doneo puno iskustva i novih poznanstva.

Milica Todorović ima 18 godina i pohađa Elektrotehničku školu “Nikola Tesla”. Njena želja je da jednog dana bude pilot ili programer. Voli da proba nove stvari i da upoznaje nove ljude. Što se tiče filmova, najviše voli da gleda drame i akcije.

Rastko Šarčević ima 18 godina i četvrti je razred Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“. U slobodno vreme voli da gleda filmove, a omiljeni žanr su mu akcioni filmovi i komedije.

Marina Stepanoski imam 18 godina i maturant je Farmaceutsko-fizioterapeutske škole. Vrlo je komunikativna i druželjubiva osoba. Prošle godine je bila član žirija na festivalu Slobodna Zona i veoma raduje ponovnom druženju.