Comments are off for this post

Radio ljubav

Transmedijski dokumentarac

ENTER Radio ljubav

Autori: Anek Stekete, Efje Blankevort
Zemlja: Holandija
Godina: 2014.
Jezik: ruande, engleski
Produkcija: Sarako / Interactive Storytelling

Sinopsis
Radio ljubav je transmedijski dokumentarac o procesu pomirenja posle genocida u Ruandi. Govori o popularnoj radio sapunici Musekeweya, (Nova zora), koja pokušava da spreči nove izlive nasilja. Tokom 100 dana – perioda koliko je trajao genocid pre 20 godina – jednom nedeljno se emituje po jedna nova epizoda. Uđite u fikcionalizovanu priču On Air (U etru) ili idite Off Air, da vidite šta se događa iza kulisa scena i naučite ponešto o kompleksnoj realnosti današnje Ruande.

Radio ljubav ispipava tanku crtu između činjenica i fikcije. Na prvi pogled Radio ljubav nam donos linearni, gotovo bajkoliki narativ, ali kada pogledamo pažljivije, otkriva nam kompleksnu realnost. Dok se u sapunicama sve obično srećno završava, u stvarnom životu je mnogo teže ostvariti pomirenje. Posle stravičnih ubijanja, kako izvršitelji zločina i njihove žrtve mogu živeti zajedno i voleti jedni druge?

Autori
Efje Blankevort (Montreal, 1978) je suosnivačica novinarske producentske kuće Prospektor. Piše novinske članke i knjige i pravi multimedijalne dokumentarce. Objavila je Stiekem kan hier alles (U tajnosti je ovde sve moguće) o Iranu; De Vluchtelingenjackpot (Izbeglički džekpot, sa fotografkinjom Karin Kakebek); Dream City (Grad snova sa fotografkinjom Anek Stekete). Nedavno su izašli njen interaktivni muzički dokumentarac Hidden Wounds (Sakrivene rane) i dvodelni radio dokumentarac Men don’t cry (Muškarci ne plaču), o ratnim veteranima sa post-traumatskim stresnim poremećajem.

Anek Stekete (Holandija, 1974) je studirala fotografiju na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu i na Akademiji za umetnost i dizajn St. Joost u Bredi. Njeni filmovi i fotografije su prikazivani i izlagani na nacionalnim i međunarodnim festivalima i izložbama u Amsterdamu, Madridu, Bostonu, Pragu, Berlinu, Laosu, Kini i Novom Zelandu. Imala je samostalne izložbe u muzeju fotografije Nederlands Fotomuseum u Roterdamu, a nedavno u Rosphoto državnom muzeju u Sankt Petersburgu i muzeju Tropenmuseum u Amsterdamu.

Festivali
Sheffield Doc / Fest 2015
Zilveren Camera Awards 2015

Kontakt
Yaniv Wolf
Marketing and PR
Submarine
Email: [email protected]
Tel: +31 203301226

ENTER Radio ljubav