Comments are off for this post

Potraga za Felom

Subota, 8. novembar, 17:00, Dvorana Kulturnog centra Beograda
Nedelja, 9. novembar, 21:00, Niški kulturni centar, Niš
Ponedeljak, 10. novembar, 20:30, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Potraga za Felom!
(dok) r: Aleks Gibni SAD, 2014., 120′,
jezik: engleski
titlovi: srpski, engleski

Sinopsis

Potraga za Felom je priča o Feli Anikulapo Kutijevom životu, njegovoj muzici i njegovom društvenom i političkom značaju. Odgovoran je za stvaranje novog muzičkog pokreta, Afrobit, koristeći to kao platformu za izražavanje svojih revolucionarnih stavova protiv diktatorske nigerijske vlade iz ’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka. Njegov uticaj je pomogao dolasku demokratije u Nigeriji i promovisao panafričku politiku širom sveta. Moć i potencijal Feline poruke je potpuno aktuealan danas i kanalisan kroz političke pokrete potlačenih, koji prisvajaju Felinu muziku i poruku u svojoj borbi za slobodu.

O reditelju

Aleks Gibni je dokumentarista koji već godinama nudi beskompromisni pogled na političku scenu Amerike. Svoj status je utvrdio Oskarom nagrađenim dokumentarcem, Taksi do tamne strane, koji je domaća publika imala prilike da vidi na festivalu Slobodna Zona, 2009. godine. Pored bavljenja dokumentarnim filmom, Gibni je aktivni bloger i novinar koji redovno doprinosi rubrikama uglednih časopisa Njuzvik, Los Anđeles Tajms i Hafington Post.

Reč kritike

„Nijedna individua ne otelotvoruje afričku muziku sedamdesetih i osamdesetih i njenu vodeću ulogu u postkolonijalnom političkom aktivizmu – od Fele Kutija.” Sandens Revju

Festivali i nagrade

Međunarodni filmski festival Sandens – Sundance IFF, 2014.
Međunarodni filmski festival u Sijetlu, 2014.

Produkcija

Jigsaw Productions

Distribucija

RESTART
Trg Valdka Mačeka 1
10 000 Zagreb
Hrvatska
Email: [email protected]
Cell: +385 0 91 531 52 05

Zvanični vebsajt:

findingfela.com