Comments are off for this post

Piratski ribolov

Istraživački veb dokumentarac i igrica

ENTER Piratski ribolov

Autori: Orlando von Einsiedel i Juliana Ruhfus
Zemlja: Velika Britanija, Italija
Godina: 2015.
Jezik: engleski
Produkcija: Altera Studio i Al Jazeera

Sinopsis
Uoči Svetskog dana pomoraca, 25. septembra 2014. godine, Al Džazira pustila je u upotrebu Piratski ribolov, pionirsku interaktivnu onlajn igricu kroz koju korisnik može da nauči kako da otkrije mrežu multimilionske ilegalne trgovine ribom koja utiče na opstanak najsiromašnije populacije u Zapadnoj Africi. Korišćenjem interaktivnih istraživačkih „alata“ igrači mogu da postanu novinari Al Džazire, prikupljajući dokaze i beleške i gradeći slučaj protiv ekološki pogubnog kriminala ilegalnog ribarenja u Sijera Leoneu koji milionima ljudi oduzima dragoceni proteinski nutritivni izvor.

Autor
Orlando fon Ajnsidel je reditelj i producent, poznat po filmu Virunga (2014), Ajšina pesma (Aisha’s Song, 2012) i Skejtistan: doživeti Kabul na skejtbordu (2010). Posebno hvale njegovu veštinu da pronađe intimne, lične priče i da ih svojim oštrim okom ukombinuje sa snažnom vizuelnom estetikom. Film Virunga bio je nominovan za Oskara, nagradu BAFTA i Director’s Guild of America Award. Suvlasnik je producentske kuće „Grain Media“ u Londonu.
Julijana Rufus, nagrađivana novinarka, provela je čitavu deceniju radeći kao reporter i producent za britanske i internacionalne televizijske kuće, specijalizujući se za kreiranje programa i istraživački rad. Pokrivala je mnoge konflikte o kojima su mediji nedovoljno izveštavali, uključujući Somaliju, Haiti, Kongo, Indoneziju, Jemen i Peru, i često imala pristup naoružanim frakcijama sa uvek snažnim fokusom na ljudske priče koje se kriju iza vesti. Julijana radi kao glavni reporter programske šeme Al Džazire.

Festivali
Sheffield Doc / Fest 2015
One World Media Awards 2015 Prag
Prix Europa 2015
Webfest Berlin 2015

Reč kritike
Piratski ribolov je krajnje zanimljivo delo digitalnog pripovedanja i istraživačkog novinarstva u domenu aktuelne politike. Dokumentarni snimci dobro su upotrebljeni u kontekstu istraživačko-novinarske video igrice, omogućavajući korisnicima da se približe temi sa kojom inače ne bi mogli lično da se sretnu. Ovo je odličan primer kako se kompleksne teme i priče mogu interpretirati i razumeti kroz igru. Zadivljujuće i veoma kreativno iskustvo. One World Media

Naravno, istraživanje je samo igra u koju možete ući ili izaći, ali ona igračima omogućava istinski uvid u to kako se vodi jedna visokokvalitetna i uspešna istraga. Wired

Kontakt
Juliana Ruhfus – Al Jazeera
[email protected]

ENTER Piratski ribolov