Comments are off for this post

Girlhood

Utorak, 11. novembar, 19:00, Dvorana Kulturnog centra Beograda

Girlhood
(igr) r: Selin Scijama Francuska, 112′, 2014.
Jezik: francuski
Titlovi: srpski, engelski

Sinopsis
Pritisnuta porodičnim okruženjem, slabim šansama koje obrazovanje nudi i muškim zakonom u kraju, Marijem započinje novi život nakon susreta sa tri slobodoumne ojke. Ona menja ime, stil oblačenja i ostavlja školu kako bi bila privaćena u bandu, nadajući se da će to biti njen put ka slobodi.

O rediteljki
Selin Skijama je rođena 1978. i odrasla je u pariskom predgrađu. Nakon master diplome iz francuske književnosti, pohađala je kurseve dramaturgije francuske filmske skole La Femis. Vodeni ljiljani, njen prvi samostalni autorski rad se našao u zvaničnoj selekciji filmskog festivala u Kanu u kategoriji Izvesnog pogleda 2007. godine i na više od trideset festivala širom sveta (Toronto, London, Njujork, Tokijo, Roterdam…). Priznat od strane filmskih kritičara film je osvojio prestižnu francusku Luj Deluk nagradu. Njen sledeći dugometražni film, Muskarača, se takođe proslavio u Kanu, a srpsku premijeru imao je 2013. godine na filmskom festivalu Slobodna Zona u Beogradu.

Reč kritike
„Rediteljka Muskarače, Selin Skijama bez predrasuda istražuje jos jednu mladu ženu u potrazi za svojim identitetom, ovoga puta u sredini tinejdžerske bande ojaka.” Piter Debruž, Varajeti

Festivali i nagrade
Međunarodni filmski festival u Kanu, 2014.
Međunarodni filmski festival u Edinburgu, 2014
Međunarodni filmski festival u Njujorku – Tribeca, 2014.

Produkcija
Hold Up Films, Lilies Films, Arte France Cinéma

Distribucija
Delta video
Jove Ilića, 104,
11 000 Beograd
Email: [email protected]

Zvanični vebsajt
filmsdistribution.com