Comments are off for this post

Dugme od sedefa

Petak, 6. novembar, 18:30h, Kinoteka, Beograd
Nedelja, 8. novembar, 20h, DOB, Beograd
Ponedeljak, 9. novembar, 19h, DKC, Beograd
Petak, 6. novembar, 18h, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad
Petak, 6. novembar, 19h, Niški kulturni centar, Niš
Nedelja, 8. novembar, 18:30h, bioskop Vilin grad, Niš

Dugme od sedefa (dok.) / The Pearl Button
režija: Patrisio Guzman
zemlja: Čile, Francuska, Španija
jezik: španski
titlovi: srpski i engleski
godina: 2015.
trajanje: 82′

Sinopsis
U okeanu je pohranjena istorija čitavog čovečanstva. U okeanu su sačuvani glasovi zemlje i glasovi svemira. Zvezde pokreću okeane i živa bića u njima. Okean, ujedno najduža vodena granica Čilea, čuva tajnu dva misteriozna dugmeta od sedefa pronađena na njegovom dnu. Čile, sa svojom 2.670 milja dugom obalom i najvećim arhipelagom na svetu izgleda gotovo natprirodno. Njegovi vulkani, planine u glečeri čuvaju glasove starosedelaca Patagonije i Ognjene zemje, prvih engleskih kolonizatora i političkih zatvorenika Pinočeovog režima. Kažu da voda pamti, a Dugme od sedefa pokazuje da može i da govori.

O reditelju
Od kad je kamerom zabeležio poslednje dane vlade Salvadora Aljendea u dokumentarcu Bitka za Čile, reditelj Patrisio Guzman je uspostavio kao glas onih koji su ućutkani i koji su nestali pod dvadesetogodišnjom vladavinom generala Augusta Pinočea. Sa svojim novim filmom, Dugme od sedefa, Guzman se okreće jednoj drugačijoj ugroženoj zajednici kojoj je istorija oduzela glas – domorodačkom stanovništvu čileanske Patagonije, desetkovanom od strane prvobitnih kolonizatora, zatim gotovo dokrajčenom brutalnošću Pinočeovog režima.

Nagrade i festivali
Međunarodni filmski festival u Berlinu, Berlinale, 2015.
Međunarodni filmski festival u Torontu, 2015.
Međunarodni filmski festival u Melburnu, 2015.

Reč kritike

Majstor dokumentarnog filma, Patricio Guzman, još jednom ulazi u koštac sa istorijskom nepravdom i genocidom. Holivud reporter

Distributer
Megacom Films
T&F: +381.11.7821.113
T&F: +381.11.7821.227
E-mail: [email protected]