Comments are off for this post

Dolazimo kao prijatelji

Ponedeljak, 10. novembar, 17h, Dom Omladine, Beograd
Ponedeljak, 10. novembar, 19h, Niški Kulturni centar, Niš
Utorak, 11. novembar, 20:30h, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Dolazimo kao prijatelji
(dok) r: Hubert Sauper Francuska, Austrija, 105′, 2014.
Jezici: francuski, engleski, kineski, arapski, ma’di, toposa.
Titlovi: srpski, engleski

Sinopsis
Dok ratom rastrzan Južni Sudan traži priznanje nezavisnosti od svog severnog suseda i njihovog brutalnog predsednika Omara al-Bašira, mali avion kućne radinosti sleće iz Francuske. Pilot je oštrooki dokumentarista, Hubert Sauper. Kao leteća mašina, Sauper intuitivno zumira trazeći krupne planove i udaljava se trazeći objektivnu perspektivu, kormilareći šokantim i dubokoumnim uvidom u konture savremenog kolonijalizma. Kineska kompanija izvlači 300 000 barela nafte dnevno dok lokalno stanovništvo umire od trovanja vode izazvanog rafinerijom. Teksaški misionari su otvorili prodavnicu, podizući zičane ograde, prodajući električne bibilije na solarni pogon i insistirajući na oblačenju razgolićenih seljana. Film nas susreće sa Sudancima razlicitih stavova i mišljenja, radnicima Ujedinjenih nacija, starešinom koji je protiv svoje volje prepisao 600 000 hektara komunalnog zemljista, kao i finansijerima Sudanskog investicionog samita koji stavlja u fokus fantazije stranaca – otvoreno podmukao plan u cilju posedovanja Afrike, milom ili silom.

O reditelju
Hubert Soper je najpoznatiji po svojim političkim dokumentarcima u cinema verite stilu. Stekao je priznanje širom sveta za jedinstven izraz, sadržaj i estetiku. Njegovi filmovi uglavnom pokreću kontroverzne teme zbog svojih eksplicitnih političkih pozicija. Njegov poslednji dokumentarac, neprikosnoveni Darvinov košmar stekao je međunarodni uspeh i plasirao se za Oskara za najbolji dokumentarni film 2006. godine.

Reč kritike
“Nestvaran, dirljiv, uznemiravajuci i ubedljiv argument da u Južnom Sudanu nema ničeg ,,post” vezanog za kolonijalizam.“ Manohla Dargis, New York Times

Festivali i nagrade
Specijalna nagrada žirija, Međunarodni filmski festival Sandens, 2014.
Nagrada za film o miru, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2014.
Glavna nagrada, Međunarodni filmski festival u Varšavi – Planete + Doc Film Festival, 2014.

Produkcija
Adelante Films, Hubert Sauper, KGP, Gabriele Kranzelbinder

Distribucija
Delta video
Jove Ilića, 104,
11 000 Beograd
Email: [email protected]

Zvanični vebsajt
wecomeasfriends.com