Comments are off for this post

Duhovi Siti Soleil

Subota, 8. novembar, 18:00, Muzej Jugoslovenske kinoteke, sala u Uzun Mirkovoj 1

DUHOVI SITI SOLEIL
(dok) r: Asger Let, Miloš Lončarević, Danska, SAD, 88’, 2006.
Jezici: engleski, francuski
Titl: srpski

Sinopsis
Na dva sata od obala Majamija, Haiti leži skriven pored Dominikanske Republike, ignorisan od strane ostatka sveta. To je zemlja siromaštva, očaja i nasilja. Za većinu ljudi koji nikad nisu kročili na Haiti, “pakao” je jedina reč koja zaista može da opiše uslove života u ovoj zemlji. Tu se odvija radnja Duhova Cité Soleil. Svakodnevni život na Haitiju se odvija pred našim očima dok blisko upoznajemo dva brata i njihove priče. Oni su Tupak i Bili, vođe haićanskih bandi koji pokušavaju da donesu bolje odluke u svetu u kom nema izbora. Uz do sada neviđen rediteljski pristup, vidimo ljubav i mržnju između dva brata, njihov ljubavni trougao sa Lele, francuskom humanitarnom radnicom, i njihov pakt sa predsednikom Aristidom tokom njegovog očajničkog poduhvata da zadrži vlast tokom rane 2004. godine. Uz govor nasilja koji jedino poznaju i iskustvo da žive od danas do sutra, Tupak i Bili se bore da omoguće bolji život za sebe i svoj narod. Duhovi Cité Soleil je priča o naoružanim mladim ljudima u zabitima ostrva, iskorišćenim u političke svrhe. To je priča o bratskoj ljubavi i mržnji. O Kainu i Avelju, sa hip-hop i rep muzikom kao egzistencijalnim delom njihove očajničke nade u opstanak u Cité Soleil-u – Gradu sunca, najopasnijem mestu na planeti.

O reditelju
Asger Let je rođen u Kopenhagenu, Danska, 1970, rođen je u porodici filmskih radnika kao sin montažerke An Birlih i poznatog reditelja Jorgena Leta. Nakon deset godina rada na televiziji, reklamama i u filmskoj produkciji, Asger je režirao, snimio i napisao delove čuvenog filma Larsa fon Trira i Jorgena Leta – Pet opstrukcija. Sa korediteljem filma, Milošem Lončarevićem, Let se upoznao na Haitiju, i to poznanstvo je rezulturalo snimanjem ovog filma.

Reč kritike
„Nikada još nije bilo ničeg kao što je film Asgera Leta; neverovatno je da uopšte postoji i da je reditelj još uvekživ.“ – Tod Mekarti, Varajeti

Nagrade i festivali
Nagrada Udruženja reditelja Amerike 2008. za izvanredan učinak u dokumentarnom filmu,
Međunarodni filmski festival u Torontu 2006.

Distribucija
Free Zone Film Festival (FOND B92)
+381 11 3284534
[email protected]
www.freezonebelgrade.org

Zvanični vebsajt
www.ghostsofcitesoleil.com