Comments are off for this post

DOKUVIZIJA

Kulturni centar REX, Jevrejska 16
Utorak, 21. april, 20:00
*projekcija dokumentarnog filma

VEB DŽANKI

79 min, Izrael, SAD, 2013

Režija: Šoš Šlam, Hila Medalia

– posle projekcije filma razgovor sa Anitom Čudinom, sociološkinjom i psihotarapeutkinjom iz Splita – LIVE STREAM iz Podgorice

Filmski festival Slobodna Zona zajedno sa ReStartom iz Zagreba, Demiurgom iz Ljubljane, Makedoksom iz Skoplja, Dokufestom iz Prizrena i Underhill Festivalom iz Podgorice pokreće novi projekat pod nazivom Dokuvizija! Projekat ima nameru da kroz organizaciju istovrmenih projekcija beogradskoj, a zatim i publici na ostalim partnerskim festivalima/gradovima predstavi najnoviju produkciju dokumentarnih filmova koji obrađuju najaktuelniji probleme savremenog društva u svetu i kod nas u regionu. Filmsko ostvarenje kojim se otvara ovaj serijal je dokumentarni film  o internet džankijima i njihovom lečenju u rehabilitacionim centrima u Kini. Pored simultanih projekcija u šest gradova, publika će imati priliku i da oceni film, a u zajedničkom live stream prenosu i da sazna kako su film ocenili gledaoci u ostalim gradovima.

Pre projekcije filma, biće svečano dodeljena Nagrada za publiku za najbolju recenziju sa prošlogodišnjeg festivalskog izdanja!

 

Sinopsis:

Kina je prva zemlja koja je proglasila zavisnost od interneta bolešću, kliničkim poremećajem koji se leči u centrima za rehabilitaciju koji više nalikuju na vojne kampove, nego na bolnice. VEB DŽANKI nas uvodi u svet modernog života u Kini, istražuje međugeneracijske nesporazume i daje žestoki uvid u jedan od simptoma doba interneta. Rediteljke filma Šoš Šlam i Hila Medalia predstavljaju obe strane te velike podele, i nesrećne roditelje koji ne znaju kako izaći na kraj s decom koja po više od 10 sati dnevno provode igrajući World of Warcraft, i usamljenih tinejdžera koji traže izlaz iz sopstvene izolacije u virtuelnom svetu.

O rediteljkama:

Šoš Šlam, autorka je filma Poslednje putovanje ka tišini, priče o ljudima koji su preživeli Holokaust, a tada su boravili u bolnicama za mentalno obolele u Izraelu. Film je dobio prvu nagradu kao najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Lublinu, posebno priznanje Haifa International Film Festivala, prikazan je na Filmskom festivalu kratkog filma i videa u Jorktornu u Kanadi i osvojio je nagradu Kolumbajn na filmskom festivalu Moondance. Šoš Šlama je diplomirala pozorišnu režiju na Univerzitetu u Tel Avivu, a studirala je i u Njujorku na Školi vizuelnih umetnosti i magistrirala komparativnu književnost na Univerzitetu Bar Ilan.

Hila Medalia  osvojila je u svojoj karijeri, između ostalih, nagradu Peabody, kao i tri nominacije za Emmi. Njen film Ples u Jafi, premijerno je prikazan na filmskom festivalu Tribeka u Njujorku, a nagrađen takođe je na festivalu Docaviv kao i na filmskom festivalu u Minhenu. Za dokumentarni film  Posle oluje,  je osvojila nagradu publike na Vudstok filmskom festivalu i nagradu Kristalno srce na Heartland festivalu. Medalia je magistrirala na Univerzitetu Južni Ilionois i osnivač je njujorške produkcijske kuće kNow Productions.

Recenzije:

„Šem i Medalia su u filmu koristili neosuđujući rediteljski postupak „ muve na zidu“, dopuštajući kamerama da snimaju razgovore tinejdžera  i njihovih roditelja, kako bi nam omogućile da sami izvučemo zaključke o tome koliko je ta zavisnost posledica društvene izolacije, politike jednog djeteta u Kini ili jednostavno pogrešnog roditeljskog vaspitanja.“ – Amber Vilkinson, The Telegraph

Festivali:

Međunarodni filmski festival Sandens, SAD, 2014.

Međunarodni filmski festival u Šefildu, Velika Britanija, 2014.

Međunarodni filmski festival Zagrebdox, Hrvatska, 2014.

 

*** Prodaja karata počinje od ponedeljka u Kulturnom centu Rex i to od 11h – 17h, a na dan projekcije od  11h – 20h. Cena karte je 200 dinara.

 

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI!

Dodatne informacije o programima SLOBODNE ZONE na:
www.freezonebelgrade.org

Email: [email protected]