Comments are off for this post

DOKUVIZIJA: DOLAZIMO KAO PRIJATELJI

 

We Come as Friends

DOLAZIMO KAO PRIJATELJI

(dok) r: Hubert Sauper, Francuska, Austrija, 105′, 2014.

Jezici: francuski, engleski, kineski, arapski, ma’di, toposa.

Titlovi: srpski

Kulturni centar REX, Jevrejska 16

Sreda, 23. septembar, 20 časova

*projekcija dokumentarnog filma

– posle projekcije filma razgovor sa rediteljem Hubertom Sauperom – LIVE STREAM iz Skoplja

 

Druga projekcija u okviru projekta Dokuvizija očekuje nas 23. septembra. Nakon projekcije filma Veb džanki u aprilu, stiže nam dokumentarac Dolazimo kao prijateljiI, koji predstavlja potpuno drugačiji dokumentarni pogled na savremeni (Južni) Sudan, efekte neokolonizacije i sve njene pošasti.

 

Grad domaćin je Skoplje koje će ugostiti redatelja filma, jednog od najznačajnijih savremenih dokumentarista, Huberta Saupera i organizovati diskusiju sa njim na temu neokolonijalizma. Diskusija će se, osim u Beogradu, direktnim strimingom prenositi i u Zagrebu, Ljubljani, Prizrenu i Podgorici. Publika iz ovih gradova će imati priliku da uživo prati razgovor, učestvuje u diskusiji i postavlja pitanja.

 

Podesćamo vas da je Dokuvizija projekat koji ima nameru da kroz organizaciju istovremenih projekcija beogradskoj, a zatim i publici na ostalim partnerskim festivalima/gradovima predstavi najnoviju produkciju dokumentarnih filmova koji obrađuju najaktuelniji probleme savremenog društva u svetu i kod nas u regionu.

 

Projekcija i live stream su organizovani uz tehničku podršku Telekoma Srbije.

 

Sinopsis

Dok ratom rastrzan Južni Sudan traži priznanje nezavisnosti od svog severnog suseda i njihovog brutalnog predsednika Omara al-Bašira, mali avion kućne radinosti sleće iz Francuske. Pilot je oštrooki dokumentarista, Hubert Sauper. Kao leteća mašina, Sauper intuitivno zumira tražeći krupne planove i udaljava se tražeći objektivnu perspektivu, kormilareći šokantim i dubokoumnim uvidom u konture savremenog kolonijalizma. Kineska kompanija izvlači 300 000 barela nafte dnevno dok lokalno stanovništvo umire od trovanja vode izazvanog rafinerijom.

Teksaški misionari su otvorili prodavnicu, podižući žičane ograde, prodajući električne bibilije na solarni pogon i insistirajući na oblačenju razgolićenih seljana. Film nas susreće sa Sudancima različitih stavova i mišljenja, radnicima Ujedinjenih nacija, starešinom koji je protiv svoje volje prepisao 600 000 hektara komunalnog zemljišta, kao i finansijerima Sudanskog investicionog samita koji stavlja u fokus fantazije stranaca – otvoreno podmukao plan u cilju posedovanja Afrike, milom ili silom.

O reditelju

Hubert Sauper je najpoznatiji po svojim političkim dokumentarcima u cinema verite stilu. Stekao je priznanje širom sveta za jedinstven izraz, sadržaj i estetiku. Njegovi filmovi uglavnom pokreću kontroverzne teme zbog svojih eksplicitnih političkih pozicija. Njegov poslednji dokumentarac, neprikosnoveni Darvinov košmar stekao je međunarodni uspeh i plasirao se za Oskara za najbolji dokumentarni film 2006. godine.

 

Reč kritike

“Nestvaran, dirljiv, uznemiravajući i ubedljiv argument da u Južnom Sudanu nema ničeg ,,post” vezanog za kolonijalizam.“ Manohla Dargis, New York Times

 

Festivali i nagrade

Specijalna nagrada žirija, Međunarodni filmski festival Sandens, 2014.

Nagrada za film o miru, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2014.

Glavna nagrada, Međunarodni filmski festival u Varšavi – Planete + Doc Film Festival, 2014.

 

Trejler:

 

*** Prodaja karata počinje od ponedeljka, 21. septembra u Kulturnom centru Rex i to od 11h – 17h, a na dan projekcije od 11h – 20h. Cena karte je 150 dinara.

 

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI!

Dodatne informacije o programima SLOBODNE ZONE na:

freezonebelgrade.org

E-mail: [email protected]