Comments are off for this post

„SLIKA KOJA NEDOSTAJE“ – Dokumentarni četvrtak

Početak projekta DOKUMENTARNI ČETVRTAK i prošlomesečnu projekciju u KC REXu obeležila je puna sala i odlična reakcija publike na film Mihael H Profesija reditelj. Nakon ovog uspešnog starta, SLOBODNA ZONA vas poziva na sledeći DOKUMENTARNI ČETVRTAK – na projekciju filma Slika koja nedostaje kambodžanskog reditelja, Ritija Pana.

Kulturni centar REX, Jevrejska 16
četvrtak, 13. februar, 20:00
SLIKA KOJA NEDOSTAJE
Kambodža, Francuska, 92’, 2013.
Režija: Riti Pan

Sinopsis:
Režim Pol Pota preuzeo je kambodžansku prestonicu 17. aprila 1975. Stanovništvo je okupljeno i poslato u poljoprivredne radne logore. U to vreme, autor filma Riti Pan imao je jedanaest godina.
Preko dokumentarca Slika koja nedostaje, koji predstavlja svojevrsnu hroniku rediteljevog detinjstva pod režimom zlogasnog diktatora, Riti Pan zapravo ukazuje na problem filmske prezentacije negativnih događaja iz istorije. Koristeći makete i minijaturne figurice od terakote u kombinaciji sa propagandnim arhivskim materijalom iz te epohe, minucioznim rediteljskim postupkom pokušava da rekonstruiše sećanje na vlastito detinjstvo u vreme vladavine Crvenih kmera.

O reditelju:
Riti Pan je rođen 1964. u Pnom Penu. Kao i mnogi iz njegove generacije, izgubio je oca, majku i ostale članove uže porodice zbog izgladnjivanja i prisilnog rada u logorima Crvenih Kmera. Godine 1979. pobegao je iz Kambodže u Tajland, a već sledeće se nastanjuje u Francuskoj gde se kasnije školuje na Francuskoj nacionalnoj filmskoj akademiji (IDHEC) u Parizu. Njegov dokumentarac S21 Crveni kmeri – mašina za ubijanje, mnogi smatraju jednim od najzačajnijih dokumentarnih filmova u istoriji filma.

Festivali:
Kandidat za Oskara u kategoriji Najbolji strani film, SAD, 2014.
Glavna nagrada Izvestan pogled, Međunarodni filmski festival u Kanu, FRA, 2013.

Trejler filma: http://www.youtube.com/watch?v=3tZL5S5thvs

***Cena ulaznice 200 dinara. Prodaja karata u Rexu od ponedeljka 10. februara, radnim danom od 11h – 16h, a na dan projekcije od 11h – 20h.

 

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI!

Dodatne informacije o programima SLOBODNE ZONE možete naći na:
www.freezonebelgrade.org
Email: [email protected]