Comments are off for this post

DOKUMENTARAC O MISTERIOZNOM BENDU THE RESIDENTS NA SLOBODNOJ ZONI

Film koji će obeležiti drugi dan fesitvala je The Residents – Teorija opskurnosti u Domu omladine. Raskošan dokumentarni portret jedne od najmisterioznijih grupa u istoriji muzike – činjenica da niko ne zna ko su članovi benda i kako izgledaju baca u senku 50 albuma i 24 multimedijalna projekta koje su do sada objavili. Prepoznatljivi su po ekstravagantnim nastupima i bizarnim kostimima, velike očne jabučice, cilindri i smokinzi su glavna njihova obeležja.

Za današnje projekcije filmova Mustang i Gayby Baby u Dvorani Kulturnog centra Beograda uveliko se traži karta više, a od 23 časa vodiće se drugi Noćni razgovori Srećno dete? Na temu dece koja žive u istopolnim zajednicama. Gosti su Jelisaveta Blagojević, Marija Radoman i novinarka Tamara Skrozza.

Nakon uspešnog otvaranja, prvi dan festival protekao je u znaku rasprodatih premijera filma Džafara Panahija Taxi u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i filma Ples sa Marijom, nakon kojeg je reditelj Ivan Gergolet dobio gromoglasan aplauz od publike. Novosadska i niška publika imaće priliku da ovaj film pogleda danas u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, odnosno u Niškom kulturnom centru.

08, Mladen

Petak su obeležili i prvi Noćni razgovori pod naslovom Kartografija bekstva koji su vođeni nakon projekcije filma Oni osećaju da vatra gori. Gosti razgovora su bili Jovan Čekić, filozof i professor i članovi umetničke grupe Škart, Dragan Protić i Đorđe Balmazović.

06, DKC, Mina

Film Oni osećaju da vatra gori bavi se aktuelnim društvenim problemima; temom migrantske krize, težnjom za normalnim životom i žrtvom koju milioni migranata iz Afrike i Bliskog Istoka podnose ne bi li stigli do Evrope. Na putu gde su mnogi životi već izgubljeni, a poruke dobrodošlice izmakle. Gosti Noćnih razgovora uključeni su u aktuelne tokove cirkulisanja migranatana Balkanu, te su na osnovu sopstevnog iskustva govorili o susretima sa migrantima u Srbiji.

Moderator Noćnih razgovora Ivan Milenković otvorio je diskusiju podsetivši na podnešene žrtve migranta u australijskom logoru Vumera, time naglasivši grozotu kojom su tretirani, a na taj način se i dalje tretiraju izbeglice. Đorđe Balmazović, jedan od kreatora izložbe Granica je zatvorena u Muzeju afričke umetnosti, nadovezao se na to deleći sa publikom priče migranata sa terenskog istraživanja u Bogovađi. Produkt rada sa migrantima on tumači kao potrebu za ostavljanjem svedočanstva o zločinu.“Najvažnije je da se ostavi neki trag, jer bez traga zločin kao da se nije ni desio, svedočanstva su važna”, istakao je Balmazović.

“Cilj našeg rada jeste pružanje podrške onima koji su na put pošli ili će tek poći, jer su u pitanju neverovatno hrabri ljudi, revolucionari koji tragaju za solidarnošću“, nastavio je Dragan Protić iz kolektiva Škart.

Solidarnost nastaje kada se izmestimo iz pozicije privilegovanog humanitarizma, iz pozicije koja uglavnom nije ugrožena i ne postavlja pitanje kako je do problema došlo. Jovan Čekić je naglasio važnost razumevanja šireg političkog konteksta koji je u vezi sa izmeštanjem političke moći. Izbeglice se trenutno nalaze na marginama prosperitetne Evrope koja ih je svojom politikom do istih dovela. Oni su u konstantnom begu zbog nepodnošljivog rasizma i straha za sopstveni život, složili su se gosti Noćnih razgovora.

Čekić je na kraju konstatovao da su izbeglice samo symptom jednog većeg problema i pozvao da razmotrimo šta je njegova srž. Ukazao je da nas svako postavljeno pitanje vraća na početak: „Šta se zapravo dogodilo?“.

Na današnjem program uće se naći i film Privatne revolucije, koji će pored rediteljke Aleksandre Šnajder predstaviti i Zora Bahman i Evi Benčič, umetnička direktorka i koordinatorka festivala This Human World iz Beča. Njih dve ujedno čine i duo Crackstreet Girls koji će u subotu u 21 čas u baru Propaganda, Gospodar Jevremova 7, prirediti di-džej sešn na kojem će puštati pop, treš i hip-hop. Ulaz je slobodan.

Vidimo se u Slobodnoj Zoni!