TREĆI

Nedelja, 13. novembar, 21h, Dvorana Kulturnog centra, Beograd

Treći (dok.)

Režija: Arsen Oremović
Zemlja: Hrvatska
Godina: 2015
Trajanje: 70’
Jezik: hrvatski
Titl: engleski
Scenario: Arsen Oremović
Producent: Ivan Maloča
Direktor fotografije: Lutvo Mekić, Vjekoslav Vrdoljak
Montaža: Slaven Zečević
Muzika: Matej Meštrović
Produkcija:  Interfilm
Distribucija: Interfilm


REGIONALNI PROGRAM

Sinopsis
U Hrvatskoj fudbal nikada nije bio samo igra – samo fudbal – posebno nakon što je hvratska reprezentacija osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj. Otada, utakmice koje igra reprezentacija koriste se u političke i privatne svrhe, a sport je oduzet obožavaocima, rekreativcima, amaterima i svima onima koji u njemu jednostavno uživaju …

O reditelju
Od 1991, Arsen Oremović (1966) radi kao kritičar, novinar, kolumnista i urednik hrvatskih dnevnih novina Večernji list. Godine 1999. bio je urednik Filmskog festivala u Puli, bio je član mnogih filmskih i muzičkih žirija i dvaput je izabran za predsednika Hrvatskog udruženja filmskih kritičara (2001. i 2003), oblast FIPRESCI.Objavio je zbirku televizijskih i društvenih memoara Ta divna stvorenja (2007), a takođe i satirični leksikon Kupujmo hrvatsko (2010) koji je napisao u saradnji sa režiserom Ognjenom Sviličićem.
Scenarista je i režiser dokumentranog filma U braku sa švicarcem (2013), koji je dobio nagradu za ljudska prava na Filmskom festivalu u Sarajevu i Grand pri za najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Vukovaru. Pre Trećih (2016) njegov dokumentarni film Sudar u dvorcu bio je uspešno prikazan na nekoliko međunarodnih filmskih festivala i dobio je nagradu posebnog pominjanja na FIlmskom festivalu DORF 2015. Život je fer je njegov prvi dugometražni film.

Festivali i nagrade
ZagrebDox, 2016.
Hrvatski dani filma,2016.
Filmski Festival Avvantura Zadar, 2016.
Filmski festival Liburnija, 2016.

Reč kritike
Treći je film koji ne daje odgovore, ali postavlja prava pitanja. Vodi nas kroz poznate scene hrvatske sportske mitomanije – trijumfa nad Holandijom u utakmici za treće mesto i dočeka na Trgu Francuske Republike (na delu koji je sada Park dr. Franje Tuđmana), primanja slavom ovenčanih sportista kod premijera Sanadera i grandioznih projekcija Spaladium Arene.
Aleksandar Holga, Telegram