MOJ VLASTITI RAT

Ponedeljak, 14. novembar, 18:30h, Kinoteka, Beograd

Moj vlastiti rat (dok.)

Režija: Lidija Zelović
Zemlja: Holandija, Bosna i Hercegovina
Godina: 2015
Trajanje: 60’
Jezik: bosanski
Titl: engleski
Uloge: Lidija Zelović
Scenario: Lidija Zelović, Rogir Kapers
Producentkinja: Margi Monfils
Direktori fotografije: Aleksander Gukjian, Marinus Grothof, Lidija Zelović, Tatjana Božić
Montaža: Aleksander Gukjian
Muzika: Mark Degli Antoni, Sebastijan Stajnberg
Produkcija: IKON docs, Forum
Distribucija: Taskovski Films / taskovskifilms.com
____________________________
REGIONALNI PROGAM

Sinopsis
Kako izaći na kraj sa sopstvenom ratnom prošlošću? I kako da se osigurate da vaša deca ne nose taj teret? U ovom izuzetno ličnom dokumentarnom filmu, Lidija Zelović, pokušava da odgovori na ova pitanja. Zelović je odrasla u Sarajevu, u tadašnjoj još uvek Jugoslaviji, gde je građanski rat 1992. godine doveo do podele stanovništva. Pobegla je u Holandiju 1993. godine. Kao ratni dopisnik za BBC, a kasnije i kao rediteljka, pokušavala je da se približi otkrivanju istine o ratu. Šta se dešava u porodici, dugo nakon što je rat završen? Tokom snimanja ovog filma, Zelović otkriva da pravi rat tinja u ljudima. Čak i unutar nje same. Da bi pokušala da ostavi prošlost iza sebe i da se više ne bi osećala kao izbeglica, Zelović pokušava da otkrije izvor netrpeljivosti…

O rediteljki
Lidija Zelović je rođjena i odrasla tokom 70-ih godina, u zemlji meda i mleka-Jugoslaviji. Studirala je jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Kada je rat počeo, više nije bilo jugoslovenske književnosti, a još manje je bilo srpskohrvatskog jezika, pa je otišla.
Lidija je postala izbeglica u Holandiji. Smatrala je da ima toliko toga da kaže, ali jezik, njeno najjače oružje, postao je neodgovarajuć. Njen srpskohrvatski jezik je postao beskoristan i čak iako je naučila holandski, on nikad neće biti ono što treba da bude kako bi ona izrazila šta stvarno oseća. Lidija je morala da nađe drugo sredstvo izražavanja. Vratila se na fakultet da ponovo studira, ovaj put filmsku i televizijsku režiju. Na taj način je Lidija Zelović postala rediteljka, a do sada je snimila sedam dokumentarnih filmova..

Festivali i nagrade
Filmski festival u Sarajevu, 2016.
„Predsednička nagrada“ festivala u Sevastopolju-Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih programa „ПОБЕДИЛИ ВМЕСТЕ“, 2016.
Visions du Reel, Švajcarska, 2016.
Međunarodni filmski festival Esperanza u Moskvi, 2016.