IZA LICA ZRCALA

Subota, 12. novembar, 19h, Dvorana Kulturnog centra, Beograd

Iza lica zrcala (dok.)

Režija: Katarina Zrinka Matijević
Zemlja: Croatia
Godina: 2016.
Trajanje: 42’
Jezik: hrvatski
Titl: engleski
Scenario: Katarina Zrinka Matijević
Producent: Nenad Puhovski
Direktor fotografije: Vjeran Hrpka
Montaža: Ana Štulina
Muzika: Šumovi protiv valova
Produkcija: Factum
Distribucija: Factum
Website: www.factum.com.hr/en/films_and_authors/new_films/a_two_way_mirror

Sinopsis
Iza lica zrcala je autorkina lična potraga za unutrašnjim mirom, prikazana kroz putovanje Likom, zabačenim zavičajem njezinih predaka. Lika je puna tunela, a nakon svakog mračnog tunela ispunjenog tajnama, strahovima i tamom – prikazanih organskim, eksperimentalnim slikama – budi se novo godišnje doba. Slike prirode, ljudi, spoj prijatnih zvukova i narator koji nas vodi kroz film, sve to upotpunjuje doživljaj. Dok rediteljka  snima neverovatno privlačne i morbidno surove scene Like, Lika ocrtava samu rediteljku koja ponovo proživljava lična iskustava i iskustava svojih predaka, ne bi li pronašla ključ kako prihvatiti svoju bolest, epilepsiju i preboleti gubitak četiri trudnoće i ljubavi.

O rediteljki
Katarina Zrinka Matijević je rođena u Zagrebu 1973.godine. Stekla je diplomu za filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu, takođe je studirala i filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je režirala i napisala oko 15 dokumentarnih i kratkih igranih filmova koji su prikazani na festivalima širom sveta.
Zrinka je prvi put privukla pažnju svojim sjajnim studentskim filmom Duel koji je dobio Oktavijan nagradu i nagradu Jelena Rajković, kao i Grand Prix na Danima hrvatskog filma. Njen drugi dokumentarni film, koji je radila sa rediteljem Nebojšom Slijepčevićem, O kravama i ljudima (2000), prikazan je na najvažnijim svetskim festivalima dokumentarnog filma. 2003.godine, Zrinka je za Factum režirala dugometražni dokumentarac Peščenopolis, a 2016. srednjemetražni Iza lica zrcala, koji je dobio nagradu Oktavijan za najbolji dokumentarni film na Danima filma u Hrvatskoj, 2016.godine.

Festivali i nagrade
Filmski festival ZagrebDox, 2016.
Oktavijan za najbolji dokumentarni film, Dani filma, Hrvatska, 2016.
Filmski festival u Sarajevu, 2016.
Specijalno priznanje žirija, Liburnia Filmski festival, 2016.

Reč kritike
Ovo je čisto filmsko iskustvo, vizualizacija autorkine duše, njenog unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta koji izgleda vanzemaljski u nekim trenucima
Veoma poseban film, jedan od najboljih hrvatskih u novom milenijumu.
Marko Njegić, Slobodna Dalmacija