POŽAR NA MORU

Subota, 12. novembar, 20h, Dom Omladine, Beograd
Nedelja, 13. novembar, 19h, Dvorana Kulturnog centra, Beograd
Petak, 11. novembar, 20h, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad
Subota, 12. novembar, 21h, Niški kulturni centar, Niš

Požar na moru (dok.)

Režija: Đanfranko Rosi
Zemlja: Italija, Francuska
Godina: 2016
Trajanje: 108’
Jezik: italijanski, engleski
Titl: srpski, engleski
Uloge: Samuele Pučilo, Pietro Bartolo, Maria Kosta
Scenario: Đanfranko Rosi
Producent: Đanfranko Rosi, Paolo Del Broko, Donatela Palermo,
Direktor fotografije: Đanfranko Rosi
Montaža: Đakopo Kvadri
Muzika: Stefano Groso
Produkcija: Stemal Entertainment, 21 Unofilm, Cinecittà Luce
Distribucija: Five Stars Film Distribution / fivestarsfilms.rs
Website: fireatsea.com


MEĐUNARODNA SELEKCIJA
GOST SELEKTOR PREDSTAVLJA

Sinopsis
Dobitnik Zlatnog Medveda na filmskom festivalu u Berlinu 2016. godine, Đanfranko Rosijev britki i dirljivi prikaz mediteranskog ostrva Lampeduza, koji opisuje humanitarnu krizu u morima oko njega, je ujedno majstorski odrađen dokumentarni film i blagovremeni poziv za hitnu akciju.
Smeštena 150 milja južno od Sicilije, Lampeduza je osvanula u javnosti kao prva luka koja je ugostila stotine hiljada Afrikanaca i bliskoistočnih izbeglica koji putuju ka Evropi u potrazi za boljim životom. Nakon meseci provedenih na ostrvu, u dodiru i susretu sa stanovnicima, Rosi je sakupio neverovatan broj snimaka, koji se bave istorijom, kulturom i svakodnevnim životom izbeglica. Stavljajući u fokus dvanaestogodišnjeg Semuela, koji istražuje kopno i pokušava da savlada more, film postepeno gradi nenadmašivi, naturalistički portret stanovnika Lampeduze i događaje koje čine njihovu svakodnevicu.
Rezultat je lirski, poetski i iskreno moćni dokumentarac koji niti sudi, niti preteruje, već gledaocu pokazuje svet kakav jeste – do potpuno poražavajućeg dejstva.

O reditelju
Đanfranko Rosi (rođen 1964. u Asmari, Eritreja) otišao je iz svoje zemlje sa trinaest godina, kao izbeglica neposredno pre rata između Eritreje i Etiopije. Nekoliko godina studirao je u Italiji pre nego što se preselio u Sjedinjene Američke države, gde je diplomirao na filmskoj školi Univerziteta u Njujorku. Njegov prvi film u kome se okušao kao producent i reditelj je Boatman (1993), koje je prikazan u Sandensu, Lokarnu, Torontu, Karlovim Varima i na još nekoliko mesta. Below Sea Level (2008) je film koji istražuje malu komunu otpadnika koji su nastanjeni u kalifornijskoj pustinji, i dobio je Orizzonti nagradu u Veneciji, a takođe je pobedio na One festival u Pragu i bio nominovan za evropsku filmsku nagradu. El sicario – Room 164 (2010) je film koji se bavi članovima meksičkog narko kartela i koji je osvojio FIPRESCI nagradu u Veneciji, kao i mnoge druge nagrade na festivalima širom sveta. Sacro GRA (2013), mozaik portreta na periferijama Rima, bio je prvi dokumentarac koji je osvojio Zlatnog Lava za najbolji film u Veneciji.

Festivali i nagrade
Zlatni medved, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2016
Nagrada ekumenskog žirija, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2016
Amnesty International Film Prize, Berlinski međunarodni filmski festival, 2016
Međunarodni filmski festival u Moskvi, 2016
Međunarodni filmski festival La Rochelle, 2016

Reč kritike
Ne postavlja direktna pitanja, ali vas misaono i emotivno ostavlja preplavljenim njima.
Robi Kolin, The Telegraph

Gde prestaje novinarstvo, tu počinje Požar na moru. Za ovakav film neophodan je jedinstveni reditelj dokumentaraca poput Đanfranka Rosija da zabeleži dramu svojom kamerom fokusirajući se na malo sicilijansko ostrvo Lampeduzu.
Debora Jang, Hollywood Reporter

Ovo je film pun nezaboravnih scena u kojima gledalac postaje svedok afričkih migranata koji idu ka obalama Lampeduze ne bi li preživeli.
Žordi Kosta, El Pais