Comments are off for this post

Deponija

Ponedeljak, 10. novembar, 16:00, Muzej Jugoslovenske kinoteke, sala u Uzun Mirkovoj 1

DEPONIJA
(dok) r: Lusi Voker Brazil, Velika Britanija, 99’, 2010.
Jezici: portugalski, engleski
Titl: srpski

Sinopsis
Sniman skoro tri godine, film Deponija prati poznatog umetnika Vika Muniza na putu od njegove kućne baze u Bruklinu do rodnog Brazila i najveće svetske deponije smeća, Žardim Gramačo, koja se nalazi na periferiji Rio de Ženeira. Tamo fotografiše eklektičnu grupu katadoresa – samozaposlenih sakupljača materijala za recikliranje. Munizov inicijalni cilj je bio da “naslika” katadorese sa đubretom. Dok oni pomoću đubreta stvaraju umetničke slike po motivima Vikovih fotografija, film otkriva i ponos i očaj katadoresa, dok zamišljaju bolji život za sebe i svoje najbliže. Reditelj Lusi Volker i ko-rediteljii Žoao Žardim i Karen Harli imaju odličan uvid u ceo proces i, na kraju, nude uznemirujuće dokaze o preobražajnoj moći umet¬nosti i alhemiji ljudskog duha.

O reditelju
Lusi Voker je odrasla u Londonu. Režijom se počela baviti u pozorištu u srednjoj školi, a nastavila kao student na Univerzitetu Oksford, gde su njene predstave osvajale prestižne nagrade Dramskog društva Univerziteta Oksford. Diplomirala je kao najbolja u klasi, a zatim dobila Ful¬brajtovu stipendiju za pohađanje postdiplomskih studija na filmskom programu Univerziteta u Njujorku. Dok je živela u Njujorku, noću je radila kao muzičar i DJ. U to vreme je upoznala i Mobija, autora muziku za film Deponija.

Rec kritike
„Deponija jeste film o recikliranju, ali neuporedivo više in¬trigantan od prosečnog eko-dokumentarca. Glavni junaci priče su katadoresi – brazilski sakupljači đubreta. Film prikazuje na koji način umetnik stvara upečatljive portrete nekolicine njih, menjajući, pritom, njihove živote zauvek.“ San Francisco Chronicle

Nagrade i Festivali
Nagrada publike za najbolji dokumentarni film, Меđunarodni filmski festival Sandens, 2010.
Nagrada publike za najbolji dokumentarni film, Medjunarodni filmski festival IDFA, Amsterdam, 2010.
Nagrada publike za najbolji film, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2010.

Distribucija
Delta video
Jove Ilića, 104,
11 000 Beograd
Email: [email protected]

Zvanični vebsajt
www.wastelandmovie.com