Comments are off for this post

Dana Budisavljević pozdravljena ovacijama

Dana Budisavljević pozdravljena ovacijam

Beograd, 11. novembar – Dnevnik Diane Budisavljević premijerno je prikazan na tri raspodate projekcije na filmskom festivalu Slobodna Zona. Projekcije filma otvorio je direktor i selektor festivala Rajko Petrović.

– Za nas je ovo posebna projekcija zato što je naša saradnja sa Danom višegodišnja. Njen prethodni film Nije ti život pjesma Havaja prikazan je sa velikom uspehom na prethodnim Slobodnim Zonama. Jednu osetljivu temu ona je na jedan prepametan, šarmantan i duhovit način uspela da prikaže publici tada regiona i Evrope – istakao je Rajko Petrović.

Nakon završetka svake projekcije u prepunoj Kombank dvorani, publici su se poklonili rediteljka, producenti i ekipa filma uz naše glumce Mirjanu Karanović i Tihomira Stanića, kao i svedoci ovih događaja Živko Zelenbrz, Nada Vlaisavljević i Milorad Jandrić.

Nada se zahvalila posthumno Diani Budisavljević u ime sve dece koje je spasila iz ustaških logora i ispričala istinitu priču osuđenu na zaborav.  Milorad je dodao – Ja vas molim da ono što ste danas pogledali, proširite dalje, jer je ovo živa istina. A Živko izjavio da je Dana napravila maestralno delo i da je uspela da nikoga ne optuži, već da se svi zajedno borimo da se ovo više nikada nikome ne ponovi.

Dana Budisavljević je stigla u Beograd nakon nemačke premijere filma na festivalu u Cottbusu, na kojem je ovaj film dobio nagradu za najbolji debitantski film i obratila se našoj publici ovim rečima:

Hvala vam svima u ime cele ekipe što ste došli u ovako velikom broju da prvi pogledate naš film. Hvala na predivnom aplauzu i reakciji. Retka je prilika da ste čuli svedoke kako govore, jer je njima najteže da o tome govore. Oni su svedoci koliko je Diana učinila, a i Vi sada vidite koliko su to različiti životi koje su vodili i kako svako ima svoju priču. Oni su svedoci da je život pobedio smrt i da je dobro pobedilo zlo.

Apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja, istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora.

Da podsetimo, u Dvorani Kulturnog centra Beograda u sredu, 13. novembra na bis će biti održane još tri projekcije. Od 17h film Jadnici, od 19h Kordiljeri snova, a od 21h film Tusta. Više o Slobodnoj Zoni na bis možete pročitati na ovom linku.