Comments are off for this post

CIA: OPERACIJA AJAX

Daniel Burven / SAD, 2012.
interaktivna aplikacija, animirani dokumentarac, strip

SINOPSIS
Ova nagrađivana aplikacija je istovremeno animirani dokumentarac, spektakularno dizajniran strip i temeljnanovinarsko-istraživačka rekonstrukcija.
Oslanjajući se na knjigu Stivena Kincera ( Stephen Kinzer: All the Shah’s Men: An American Coup and the Roots of Middle East Terror, CIA: Operation Ajax ), ona nam otkriva kako zapravo započela bitka za „crno zlato“ u arapskom svetu, još davno pre Drugog svetskog rata. Brtanski vladari čvrsto su kontrolisali iranskim izvorima nafte sve dok na scenu nije došao disident Mohamed Mosadeh. Politička tenzija je nastavila da raste, kulminirajući u državnom udaru kojim je rukovodila CIA, a koji je 1953. srušio iransku demokratiju.
Uz Kicincerovu pomoć, Majk de Sev je adaptirao istorijske događaje u deset poglavlja za filmsko-čitalačko iskustvo. Korisnik/gledalac pregleda animirane slike na svoj način uz dokumentarne zvučne zapise. Operacija Ajaks nije strip, ni animacija ili dokumentarac – već sva tri istovremeno.

AUTOR
Daniel Burven alias Dabu je vizionar koji se krije iza Cognito Comics brenda. Kompaniju je osnovao 2008 sa ambicijom da širokoj publici pretstavi globalne društveno-političke teme kroz različite savremene medije kao što je strip, animacija ili video-igrica.
Dabu je svoju profesionalnu karijeru započeo kao grafički dizajner. Zbog njegove pasije za video-igricama 2005. dolazi u Electronic Arts (EA) i u Activision. Radi na velikim komercijalnim projektima za video-irgice.
Predaje na California College of the Arts i Art Institute San Francisco.
2008. osniva Cognito Comics. U vrlo kratkom periodu lansira aplikaciju CIA: Operacija Ajaks koja je osvojila i kritiku i korisnike širom sveta.

REČ KRITIKE
Možete samo pratiti priču. Možete ići dalje i dublje i zapravo videti dokumente iz arhiva CIA-e. Možete se identifikovati sa protagonistima priče. A možete i saznati nešto o jednoj mladoj demokratiji u pokušaju. Ejmi Gudman, Democracy Now

FESTIVALI / NAGRADE
Honoree – 16th Annual Webby Awards
Runner-Up -148Apps Best App Ever Awards – Comic Category
- With over 1.5 million votes cast
Runner-Up – Mobile Apps Showdown – CES 2012
Finalist – Flurry App Spotlight Awards
- One of the finalists out of more than 700 apps submitted
Winner – FWA Mobile Of The Day (MOTD) Award for 26th January 2012.

KONTAKT
3375 17th Street
Suite #201
San Francisco
CA 94110
USA
[email protected]

PRODUKCIJA
Cognito Comics