Comments are off for this post

Časovi harmonije

Časovi harmonije (igr.)
r. Emir Baigazin
Kazahstan/ Francuska/ Nemačka, 2013, 120’
jezik: kazaški, ruski
titlovi: srpski, engleski

SINOPSIS
Radnja filma Časovi harmonije smeštena je u malo selo u usamljenim stepama ruralnog Kazahstana. Bolat i njegova družina poslušnika vladaju glavnom školom ovog sela, koja je prikazana kao mikrokosmos kazahstanskog društva. Trinaestogodišnji Aslan koji živi sa svojom bakom je uredan i uspešan učenik, naročito kada su u pitanju prirodne nauke, no njegova komunikacija sa spoljnim svetom je prilično nategnuta. Kroz svakodnevnu školsku rutinu maltretiranja i ponižavanja koje Aslan trpi, kao antagonista se pojavljuje Bolat, koji je deo hijerarhije predvođene kriminalcima koji skupljaju novac za ortake koji su u zatvoru. Aslan pati u tišini, dok istovremeno metodično priprema svoju osvetu.

O REDITELJU
Emir Baigazin je rođen u Kazahstanu 1984. godine i diplomirao je na kazahstanskoj Nacionalnoj umetničkoj akademiji. Odabran je da bude deo Filmske akademije Azije na Međunarodnom filmskom festivalu u Pusanu, koji se održava u Južnoj Koreji. Časovi Harmonije, njegov prvi dugometražni film podržali su Fond za svetski film Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, kao i Nacionalni centar za doprinos svetskoj kinematografiji (CNC).

FESTIVALI I NAGRADE
Srebrni medved za kameru, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2013.
Velika nagrada žirija za najboljeg mladog reditelja, Međunarodni filmski festival u Sijetlu, 2013.
Najbolji reditelj, Međunarodni filmski festival u Njujorku – Tribeca, 2013..

REČ KRITIKE
„Mračno poetičan, sa čvrstom formom i na psihološkom nivou čvrsto rukovođen, ovaj film je pravo otkriće.“, Dejvid Runi, Holivud Reporter

DISTRIBUCIJA
Delta Video
+381 11 3989 099
[email protected]
www.deltavideo.rs