Comments are off for this post

Boyhood (Rasprodato)

Subota, 8. novembar, 20:00, Dom Omladine, Beograd
Utorak, 11. novembar, 21:00, Dvorana Kulturnog centra Beograda

Boyhood
(igr) r: Ričard Linklejter, SAD, 165’, 2013.
jezik: engleski, španski
titl: srpski

rasprodat bojhud

Sinopsis
Nastao u periodu od 12 godina sa istom postavom glumaca, za samo 39 snimajućih dana Boyhood Ričarda Linklejtera je priča o odrastanju koja pomera granice filma. Snimljen je iz perspektive dečaka, Mejsona, koji odrasta na ekranu pred našim očima. U ulogama roditelja su Itan Houk i Patriša Arket, dok Mejsonovu sestru, Samantu, igra Lorelaj Linklejter (rediteljeva ćerka). Scene iz života jedne (ne)obične američke porodice ujedno su i hronika jednog vremena koje se meri (i) odličnom muzikom. U filmu ćete čuti kako prolazi vreme od prvog albuma grupe Koldplej i njihovog singla Jelou do sadašnjeg vremena uz zvuke grupe Arkejd Fajer. Boyhood je istovremeno i vremenska kapsula i oda roditeljstvu i odrastanju. Gledajući Mejsona i njegovu porodicu prepoznaćete i deo sopstvenog života.

O reditelju
Ričard Linklejter je jedan od intelekutalno najradoznalijih režisera u Americi danas sa izgradjenom eklektičnom filmografijom: od nezavisnih filmova Slacker, studijskih poduhvata za širu publiku School of Rock, ambicioznih projekata rađenih preko jedne decenije (Boyhood i Before trilogija), brzopoteznih digitalnih video radova Tape, tinejdžerskih komedija/drama Dazed and Confused i filozofskih raspava rađenih u rotoskopskoj tehnici Waking Life. Kroz ceo svoj opus Linklejter je zadržao širinu duha i naglasak na intelektualnoj i prostornoj slobodi – njegovi likovi su jedinstveni i samo svoji.

Reč kritike
„Stvaran dvanaest godina, Linklejterova priča o odrastanju služi kao svojevrsna vremenska kapsula“ Peter Debruž, Varajeti

Festivali i nagrade
Srebrni medved za najbolju režiju, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2014.
Najbolji film, Međunarodni filmski festival u Sijetlu, 2014
Najbolji film, Međunarodni filmski festival u Ostinu – SXSW Film Festival

Produkcija
IFC Films

Distribucija
Тaramount film
Emilijana Joksimovića 4, VI sprat,
11 000 Beograd
Email: [email protected]

Zvanični vebsajt
boyhoodmovie.tumblr.com