Comments are off for this post

Bijeg

Nedelja, 10. novembar, 19:00
Dvorana Kulturnog centra Beograda

Bijeg (dok.)
r. Srđan Keča
Srbija /BIH, 2013, 23’
jezik: bosanski
titlovi: engleski

SINOPSIS

Tri priče o tri romske žene sa Balkana: jedna beži od svojih roditelja i škole kako bi se udala, druga se bori da sama odgoji malu ojčicu, pošto ju je suprug napustio, dok treća pokušava da pobegne od života koji je pun zlostavljanja i bolesti.

O REDITELJU

Srđan Keča je savladao filmski zanat u Ateljeu Varan i na Britanskoj nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi. Filmove je snimao na Balkanu, u Velikoj Britaniji i na Bliskom Istoku. Osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film iz srednje i jugoistočne Evrope na festivalu u Jihlavi (Češka Republika) 2012. godine, kao i za najbolji dokumentarni film na londonskom festivalu kratkog metra iste godine. Za film Miraž osvojio je  nagradu za najbolji dokumentarni film u Brandenburgu, kao i na Filmskom festivalu u Kotbus (2011). Njegov film Pismo ocu dobio je nagradu za najbolji balkanski film na festivalu Dokufest (2011).

FESTIVALI I NAGRADE

Medjunarodni filmski festival u Sarajevu, 2013.
Međunarodni filmski festival dokumentarnog filma u Prizrenu – DokuFest, 2013.
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Lajpcigu – Dok Leipzig, 2013.

IZJAVA REDITELJA:

„U središtu slike romske porodice kakvu nam nude mediji i većina filmova na tu temu, je romski muškarac: siromašan ali energičan, diskriminisan ali žilav, okružen gomilom musave dece. U nekom ćošku stoji žena, o čijem životu ta slika ne govori ništa. Zadatak koji sam zadao ovom filmu bio je da postavi tri junakinje u središta slika njihovih porodica. To je filmu dalo fokus i jezik.“

DISTRIBUCIJA

CARE Serbia
[email protected]
www.care.rs