BALKANSKI DOKUMENTARNI CENTAR ISTRAŽUJE SLOBODNU ZONU! 

U partnerstvu sa festivalom Slobodna Zona, Filmskim Centrom Srbije i MEDIA Deskom Srbije –  Balkan Documentary Center iz Sofije organizuje treći modul programa BDC Discoveries u Beogradu od 1. do 5. novembra. Prve dva modula su prethodno realizovana u Sofiji i Prizrenu.

Uz sedam timova koji su tokom cele godine razvijali dokumentarce sa internacionalnim potencijalom i multimedijalnom dimenzijom, u Beogradu će raditi i tri odabrana srpska tandema producent-reditelj.

U okviru BDC Discoveries, festivalski program biće obogaćen projekcijom turskog dokumentarnog filma “Bağlar“ 4. novembra u 16 časova u Dvorani Kulturnog Centra uz gostovanje obe autorke i rediteljke filma Melis Birder i Berke Bas.

Film “Bağlar” govori o najmlađim košarkašima u Bağlaru, kvartu najvećeg kurdskog grada u Turskoj, koji se bore da uđu u nacionalnu ligu i uz pomoć sporta prevaziđu političke probleme u kojima odrastaju. Na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Sarajevu dobio je Specijalnu nagradu žirija. Sledi panel diskusija na temu plasmana regionalnih filmova u svetu.

BALKANSKI DOKUMENTARNI CENTAR

Za osam godina Balkanski Dokumentarni Centar (BDC) se istakao kao jedan od glavnih u olakšavanju dokumentarne scene pružajući vrhunsku obuku, stručnu podršku i mogućnost umrežavanja za širok spektar profesionalaca. BDC je prepoznat od strane donatora i kreatora kao inovativna veza između balkanskog regiona i ostatka Evrope. To je fizički prostor, istorijska zgrada u centru Sofije, i virtuelna mreža i sistem podrške dokumentarnom sektoru koji puni bolnu nišu za plodonosnu saradnju zasnovanu na smelim pričama i neprikosnovenim talentima. Balkanski Dokumentarni Centar stoji iza dva najistaknutijia programa obuke – DISCOVERIES za projekte u razvoju, i DOCU ROUGH CUT BOUTIQUE, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, za dokumentarne filmove u fazi prve kopije. BDC ima snažno prisustvo na evropskom filmskom tržištu i neguje dugoročna partnerstva sa vodećim filmskim festivalima. BDC stvara jedinstveno okruženje za stalno umrežavanje i obuke, gradeći temelj za slobodu govora i kompetitivne kritičke audio-vizuelne projekte.

www.bdcwebsite.com
www.facebook.com/BalkanDocumentaryCenter

BDC Discoveries je i ove godine dobio podršku MEDIA programa Kreativna Evropa, a beogradsku radionicu je organizovao u saradnji producentskom kućom Wake Up Films iz Novog Sada