Comments are off for this post

ALMA, DETE NASILJA

Migel ever-Plana i Izabel Fužer / Francuska 2012.
vebdokumentarac, aplikacija za telefon i tablet, knjiga, dokumentarni TV film

SINOPSIS
Tokom pet godina, Alma je bila članica jedne od najbrutalnijih bandi u Gvatemali, zemlji koja je danas takoreći uništena bezimenim ratom. Alma je tipični pripadnik generacije mladih koji su odrasli u svetu bezakonja i nepravde. Ona nam se poverava u prvom licu, oči u oči. Almino svedočanstvo je jedinstveno – bivši kriminalac, žrtva svog okruženja, mlada žena treaži iskupljenje. Osuđena na smrt od „svoje“ bande, onoga dana kada je htela da ih napusti. Ipak, Alma je preživela metke. Iako nikada više neće hodati, Alma pokušava da ponovo izgradi svoj život. Reči mlade žene prate ilustracije sećanja na njen svakodnevni život u Gvatemali i potkulturu tipičnu za ulične bande. Alma je odlučila da svoju priču ispriča Migelu ever-Plani i Izabeli Fužer.

AUTORI
Migel ever-Plana, član agencije VU’, postao je fotograf edesetih godina prošlog veka. Negova prva foto-priča posvećena je zajednici naroda Maja u Gvatemali, zemlji koju je proputovao tokom petnaest godina. Potom je snimio dokumentarac o posledicama građanskog rata koji je trajao tridesetšest godina. Kampovao je u šumi sa gerilom, delio život izbeglica i zabeležio svedočanstva porodica žrtava genocida koje je počinila gvatemalska redovna vojska. Od 2007. Migel ever-Plana fotografiše endemičko nasilje koje uništava Gvatemalu, ratove bandi i sveprisutnu korupciju. 2008. je sreo Almu koja ga je inspirisala i kojoj pomaže da objavi svoju ispovest.

Izabel Fužer radi kao novinar i autor još od 1991. Redovno objavljuje priče o ljudskim pravima, ženama, imigrantima i ekonomskom razvoju, u francuskoj i stranoj štampi (Géo, Marie-France, Figaro Magazine, Grazia, VSD, Photo Magazine, itd.). Tokom 2001-2. ko-režira dokumentarnu seriju o Evropi, za Italijansku televiziju. Dve godine kasnije objavljuje „Modernu Odiseju“ („Odyssée Moderne“, Editions Images En Manœuvres), svoje putovanje od Sahare do Mediterana – priču o prolasku kroz Saharu sa ilegalnim afričkim emigrantima na putu ka Evropi.
Takođe, Izabel piše knjige za decu i pokretač je nagrade za foto-žurnalizam na festivalu „Visa pour l’Image“ u Perpinjanu.

REČ KRITIKE
Uznemirujuća knjiga, vebdokumentarac takođe. U oba slučaja smo veoma dirnuti, realnost se nameće beskompromisno. Golgota? Amnesty International

FESTIVALI / NAGRADE
Sheffield Innovation Award 2013
IDFA Lab 2012
SCAM * Etoile 2013
Visa pour l’image 2013
Grimme Online Award
World Press Photo 2013 / 1st Prize Interactive Documentary

KONTAKT
UPIAN.
211 rue Saint-Maur
75010 – Paris
Tél.: 01 53 19 70 03 / 02
Fax: 01 42 40 14 36
[email protected]

PRODUKCIJA
ARTE France
Upian – Pariz, Barselona
VU – Pariz