ZAVEŠTANJE

Nedelja, 13. novembar, 20h, Dom Omladine, Beograd

Zaveštanje (dok.)

Režija: Ivan Jović
Zemlja: Srbija
Godina: 2016
Trajanje: 88’
Jezik: Serbian
Titl: English
Scenario: Ivan Jović
Producent: Ivan Jović, Ivica Vidanović
Direktor fotografije: Pablo Ferro Živanović
Montaža: Aleksandar Jaćić, Stevan Lung
Muzika: Ana Ćurčin , Goran Antović
Produkcija: Terirem produkcija, Cinnamon Production
Website: legacy-documentary.com
______________________________
REGIONALNI PROGRAM

Sinopsis
Jedinstven filmski spomenik prenosi kolektivno iskustvo stradanja u Drugom svetskom ratu na teritoriji Nezavisne države Hrvatske. Izmontiran iz preko 450 sati snimljenih svedočenja, prikupljanih tokom četiri godine razgovora sa 94 neposredna svedoka, film predstavlja izvod iz velike dokumentarne arhive. Filmska priča bez naratora, istoričara i arhivskih snimaka, uronjena u čistu neposrednost živih svedočenja, prenosi utihnule glasove žrtava do našeg vremena. Dajući žrtvama jedinstveno pravo da same tumače sopstvena stradanja, ovaj film predstavlјa oproštaj sa celim jednim naraštajem, postajući filmski spomenik koji im podiže naša generacija.

O reditelju
Ivan Jović je reditelj iz Beograda. Njegov dugometražni igrani film Isceljenje nagrađivan je na domaćim i stranim festivalima. Od 2012. do 2016. radio je na obimnom arhivsko-dokumentarnom projektu prikupljanja iskaza svedoka koji su preživeli genocid u NDH. Pored obimne video-arhive, rezultat ovog projekta je i dokumentarni film Zaveštanje. Svoj umetnički interes vezuje za ispitivanje osnovne ljudske situacije, koju posmatra kao dramu ljubavi i smrti.

Comment(1)

  1. Duško Begović says

    Video , potresao se i shvatio – Život se nastavlja i kad preživiš pakao . Preporučujem ovaj film , ali ako ste u prilici svakako pogledajte i film War Dance (2007) – Directors: Sean Fine, Andrea Nix (as Andrea Nix Fine) . Tema slična , način obrade iskaza takođe , ali Uganda kao mesto zbivanja . Utisci svedoka iz ovog drugog filma su svežiji -deca , žrtve , govore svoju sudbinu, ali razvijaju klicu života uzimanjem učešća u muzičkom takmičenju dece , leče pakleno iskustvo umetnošću. Gledanjem i shvatanjem poruka oba ova dela možete doći do sopstvenog zaključka da su ovakva svedočanstva više nego potrebna i da se zauvek moraju sačuvati od zaborava .

Post a comment

You must be logged in to post a comment.