UNCERTAIN

Petak, 11. novembar, 19:30h, Art Bioskop Kolarac, Beograd
Ponedeljak, 14. novembar, 17h, Dvorana Kulturnog centra, Beograd

Uncertain (dok.)

Režija: Ijan Mek Nikol, Ana Sendlends
Zemlja: SAD
Godina: 2015
Trajanje: 82’
Jezik: engleski
Titl: srpski
Uloge:Henri Luis, Vejn Smit, Zek Voren, Bili Karter, Li Ajzenberg, Keren Holzman
Scenario: Ijan Mek Nikol, Ana Sendlends
Producent: Ijan Mek Nikol, Ana Sendlends
Direktor fotografije: Ijan Mek Nikol
Montaža: Marko Perez, Ijan Mek Nikol
Muzika: Daniel Hart
Produkcija: Lucid Inc
Distribucija: Submarine / submarine.com
Website: uncertainfilm.com
_____________________________
MEĐUNARODNA SELEKCIJA

Sinopsis
U teksaškom gradu Uncertain sa jednim putem, tri lokalca preuzimaju život u svoje ruke kako bi obezbedili sebi sigurniju budućnost. Bivši zatvorenik koji ima spiritualnu konekciju sa veprom kog noćima lovi, mladi dijabetičar koji ima velike ideje, ali malo onih koje mogu da se realizuju, i treći, pecaroš koji nerado prihvata da stari i odlučuje da “bude savestan sa Bogom.”
Jedini izvor prihoda meštanima je jezero Kado, na čijoj se obali Uncertain nalazi, i odakle ceo grad posmatra invaziju vodenog korova koji zagađuje vodu i uništava ekosistem. Kroz priče ova tri čoveka pronalazimo humor u besmislenosti i jedinstvenosti života (koji uključuje i moguću NLO otmicu), i dinamiku malog američkog grada koji je toliko izdvojen da moraš da se izgubiš da bi ga našao.

O rediteljima
Ijan Mek Nikol i Ana Sendlends su producentsko-rediteljski tim, suvlasnici i kreativni direktori produkcijske kuće Lucid, sa sedištem u Sijetlu (Vašington). Njihovi dokumentarci su prikazivani na filmskim festivalima širom sveta uključujući američki filmski festival Sundance, filmski festival u Londonu, međunarodni filmski festival u Edinburgu, SXSW-filmski festival u Teksasu, True/False-filmski festival u Misuriju, Međunarodni filmski festival u Sijetlu, Hot Docs-međunarodni festival dokumentarnog filma u Torontu, Silverdocs-američki međunarodni filmski festival, Sheffield-međunarodni festival dokumentarnog filma u Šefildu, zatim Visions du Reel-međunarodni festival dokumentarnog filma u Nionu i IDFA-najveći svetski festival dokumentarnog filma koji se održava u Amsterdamu. Njihov rad je dobio priznanja koja uključuju: Webby, One Show awards, nominaciju za BAFTA nagradu koju dodeljuje Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti, a Royal Television Society award-britanska nagrada Kraljevskog televizijskog društva, nominaciju na festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, i fotografije su bile izložene u Nacionalnoj galeriji portreta, jednom od najpoznatijih muzeja u Londonu.
Ijan i Ana su 2013. godine izašli u listi „25 novih lica“ američkog filmskog magazina “Filmmaker”.
„Uncertain“ je njihov prvi dugometražni dokumentarac.

Festivali i nagrade
Najbolji novi reditelj dokumentarnog filma, Tribeca filmski festival, Njujork, 2015
Najbolji južnjački film, Little Rock Film Festival, 2015
Hot Docs filmski festival, Toronto, 2015

Reč kritike

Učvršćen harizmatičnim triom i predivnim slikama jezera Kado, Uncertain gradi snažno simboličan ekosistem ljudi i životinja koji se bore kroz život, smešteni u malom gradu istočnog Teksasa.
Danijel Volber, Tribeca FF 2015

Dobra je opklada da se nikad nećeš naći u poseti grada neizvesnosti, Teksasa. Na kraju krajeva, ovaj mali grad na granici Teksasa i Luizijane, sa samo 94 stanovnika, je toliko udaljen da čak i šerif priznaje, „Nalazi se na putu koji ne vodi nikuda… moraš prvo da se izgubiš da bi ga našao.“ Srećom, filmski stvaraoci Ijan MekNikol i Ana Sendends su uspeli da ga pronađu; rezultat toga je Uncertain, njihov očaravajući dokumentarac koji prati živote tri problematična stanovnika ovog grada.

Ovaj izuzetno pronicljiv dokumentarac je egzotičan u najboljem smislu.
Frenk Šek, Hollywood Reporter