So zemlje (dok.)

Jugoslovenska kinoteka, 10. nov, 18:30

So zemlje (dok.)

 Director/Reditelj: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders
Country/Zemlja: France
Year/Godina: 2014.
Runtime/Trajanje: 110′
Language/Jezik: English, French, Portuguese
Cast/Uloge: Sebastião Salgado, Wim Wenders, Lélia Wanick Salgado
Production: Independent Production Company
Distribution: MCF MegaCom Film
Website: /
_____________________________
Najbolje od Slobodne zone

Sinopsis

U poslednjih 40 godina, fotograf Sebastiao Salgado proputovao je svet i bio svedok nekih od najznačajnijih događaja skorije istorije: međunarodnih sukoba, epidemija gladi  i egzodusa. Sada se upušta u otkrivanje netaknutih predela, divlje faune i flore, i grandioznih pejzaža u sklopu ogromnog fotografskog projekta koji je posvećen lepoti planete. Život i delo Sebastiaoa Salgada nam otkriva njegov sin Džulijan, saputnik tokom poslednjih putovanja, kao i Vim Venders, koji se i sam bavi fotografijom. Dobitnik nagrade publike 10. Festivala Slobodna Zona 2014. godine.

O rediteljima

Vim Venders je rođen u Dizeldorfu 1945. godine. Nakon dve godine provedene na studijama medicine i filozofije i jednogodišnjeg boravka u Parizu gde se bavio slikarstvom, opredelio se za studije filma i televizije na filmskoj akademiji u Minhenu od 1967. do 1970. godine. Važi za jednu od najznačajnijih figura koje su se pojavile u vreme Novog nemačkog filma 70-ih godina prošlog veka. Osnivač je distributerske kuće Filmverlag der Autoren, iz koje je izrasla njegova producentska kuća Road Movies, u Berlinu 1975. Pored režiranja autorskih filmova u kojima dominira atmosfera, Venders se kreće i u mediju fotografije, a njegove upečatljive slike usamljenih predela upliću teme sećanja, vremena i pokreta.

Džulijano Ribero Salgado je rođen 1974. godine u Parizu gde je odrastao u francusko-brazilskoj porodici. Godine 1996. snimio je svoj prvi dokumentarac Suzana za televizijski kanal Arte, o upotrebi nagaznih mina u Angoli. Usledili su dokumentarci snimljeni u Etiopiji, Avganistanu, Brazilu. Salgado je zatim upisao Filmsku školu u Londonu, koju je završio 2003. godine. Snimio je veći broj kratkih i dokumentarnih filmova za francusku televiziju. Njegov film iz 2009. godine, Nauru, lutajuće ostrvo, obišao je brojne festivale širom sveta (Hot Docs, Toronto…).

Festivali i nagrade:
Special Jury Prize, Special Mention – Cannes Film Festival 2014
Best Documentary Film – César Awards, France 2015
Best Film – Sofia International Film Festival 2015