SING STREET

Nedelja, 13. novembar, 15h, Dvorana Kulturnog centra, Beograd
Ponedeljak, 14. novembar, 20h, Dom Omladine, Beograd
Utorak, 15. novembar, 20:30h, Kinoteka, Beograd
Subota, 12. novembar, 20:30h, Bioskop Arena, Novi Sad
Subota, 12. novembar, 18:30h, Bioskop Vilin grad, Niš

Sing Street (igr.)

Režija: Džon Karni
Zemlja: Velika Britanija
Godina: 2016
Trajanje: 106’
Jezik: engleski
Titl: srpski
Uloge: Lusi Bojnton, Marija Dojl Kenedi, Ejdan Gilen, Džek Rejnor, Keli Tornton
Scenario: Džon Karni
Producent: Meri Kaleri
Direktor fotografije: Jaron Orbah
Montaža: Endrju Markus, Džulijan Ulrih
Muzika: Geri Klark
Produkcija: Likely Story, Merced Media, PalmStar Entertainment, FilmNation Entertainment, Irish Film Board, Cosmo Films, Distressed Films, FilmWave
Distribucija: Cinefest / cinefest.rs
Facebook: https://www.facebook.com/singstreetmovie/


SELEKCIJA 14+

Sinopsis
Sing street vodi nas u Dablin 80-ih godina 20. veka kroz perspektivu četrnaestogodišnjeg dečaka Konora (Ferdia Valš-Pilo) koji pokušava da se distancira od napetog roditeljskog odnosa i njihovih novčanih problema, istovremeno pokušavajući da se prilagodi novoj prigradskoj školi, u kojoj su deca surova, a profesori još gori. Tračak nade pronalazi u zagonetnoj, über-cool prelepoj Rafini (Lusi Bojnton) i, sa namerom da je osvoji, poziva je da glumi u spotovima njegovog benda. Ali postoji samo jedan problem: on još uvek nije član benda. Ona na to pristaje, a Konoru mora da ispuni svoje obećanje – uz novi nadimak koji daje sebi – Kozmo, i detaljno izučavanje muzičkih rok trendova te decenije, osniva bend sa nekoliko momaka, i uz puno truda i napora pišu tekstove i snimaju spotove. Inspirisan Džon Karnijevim (Once, Begin Again) životom i ljubavlju prema muzici, Sing Street prikazuje svet u kome muzika ima moć da nas odvede daleko od meteža svakodnevice i preobrazi u nešto veće.

O reditelju
Karni je irski reditelj i pisac. Bio je basista u irskom rok bendu The Frames u periodu između 1991. i 1993, i režirao nekoliko muzičkih spotova za bend. Pored snimanja spotova, Karni je napisao i režirao dva nagrađena kratkometražna filma (Shining Star i Hotel) pre svog prvog igranog filma. Sa kolegom režiserom Tomom Holom, Karni je 1996. napisao i režirao November Afternoon, svoj prvi igrani film. Uprkos ograničenoj distribuciji, bio je proglašen za “Film godine” od strane Irish Times-a. Niskobudžetna drama, snimljena u crno-beloj tehnici, predstavlja priču o dva ljubavna para, čije veze počinju da se raspadaju tokom jednog uzbudljivog vikenda. Karni je sam napisao džez partituru za muziku u filmu.

Festivali i nagrade:
Filmski festival u Dovilu, 2016
Irish Film and Television Awards, 2016
Filmski festival u Nešvilu, 2016

Reč kritike:
Topla adolescentska romansa koja sve tinejdž garage bendove predstavlja u najboljem svetlu.
Gaj Lodž, Variety

Sing Street više ističe priču o stvaranju jednog benda, nego o njegovom sazrevanju.
A.A. Dowd, A.V. Club

Sing Street će vas naterati da se smejete i plačete, a pesme ćete pevušiti danima.
Oli Ričards, Empire