S ljubavlju, Sesil (dok.)

DKC, 12. nov, 19:00

S ljubavlju, Sesil (dok.)

Reditelj: Lisa Immordino Vreeland
Zemlja: SAD
Godina: 2018.
Trajanje: 99’
Jezik: engleski
Uloge: David Hockney, Leslie Caron, Manolo Blahnik, David Bailey

Produkcija: Fischio Films
Distribucija: A Dandy Production LLC
Website: https://zeitgeistfilms.com/film/lovececil
_____________________________

Festivalski hitovi
Svečano zatvaranje

Sinopsis
Oskarom nagrađen kostimograf i scenograf, fotograf, pisac i slikar Sesil Biton ne samo da je bio izvanredan hroničar već i arbitar svoga vremena. Bio je deo “Zlatne mladeži” koja je priredjivala najbolje žurke u Londono 20.-ih ali i ratni fotograf na prvoj liniji fronta; ostavio je trag u internacionalnom časopisu belle monde i na stranicama Voga, radio je kao zvaničnog fotograf Kraljice Elizabete II. Sesil Biton je postao oličenje kulturnih i političkih promena 20. veka. U ovom nežnom filmskom portretu, rediteljka Lisa Imordino Vriland kombinuje arhivske snimke, Bitonove fotografije i glas naratora Ruperta Evereta koji čita odlomke iz proslavljenih Bitonovih dnevnika, kako bi prikazala zaostavštinu složene i jedinstvene umetničke ličnosti  kakav je bio Biton.

O rediteljki
Lisa Imordino Vriland je režirala nagrađivane filmove Dijana Vriland: Oči moraju putovati i Pegi Gugenhajm: Zavisnica od umetnosti. Razvila je i nastavlja da dopunjuje seriju kratkih filmova pod nazivom Umetnost stila za digitalnu modnu mrežu Made to Measure. Ovi filmovi istražuju umetničko izražavanje inovativnih dizajnera i beleže njihove stilske prakse.
Njena druga knjiga praćena je dugometražnim dokumentarnim filmom o fotografu vizionaru, stilisti, piscu dnevnika i pozorišnom dizajneru Sesilu Bitonu. Film je premijerno prikazan na Teljurajd filmskom festivalu u septembru 2017. godine.

Festivali i nagrade:
Audience Award, Hamptons International Festival, 2018
Palm Springs International Film Festival, 2018
Telluride Film Festival, 2017