Okupacija 1968 (dok.)

DKC, 9. nov, 17:00
Dom kulture Studentski grad, 10. nov, 18:00

Okupacija 1968 (dok.)

Reditelj: Linda Dombrovszsky, Stephan Komandarev, Evdokia Moskvina, Marie Elisa Scheidt, Magdalena Szymkow
Zemlja: Slovačka, Češka, Poljska, Bugarska, Mađarska
Godina: 2018.
Trajanje: 130’
Jezik: slovački, češki, ruski, poljski, bugarski, mađarski, nemački, engleski
Uloge: —

Produkcija: Peter Kerekes Ltd.
Distribucija: Slingshot Films
Website: www.facebook.com/Occupation1968/
_____________________________

Gost selektor predstavlja
Regionalna selekcija

Sinopsis
Ovaj dokumentarni projekat o avgustu 1968. godine predstavlja kolektivni i subjektivni osvrt na vojnike „prijateljskih“ armija kao i na njihove misli, utiske i zadatke tokom okupacije Čehoslovačke 1968. godine. Osnovno pitanje koje se postavlja je, kako se „jedan mali Evropljanin“ postavlja naspram tako „velike istorije“. Koje uloge igraju lična odgovornost i očuvanje moralnog integriteta i šta se sa njima desi onog trenutka kada se mora izabrati između spasavanja sopstvenog života i poštovanja pravila? Šta osećaju vojnici koji su poslati u stranu zemlju da „uspostave mir“? Ovaj film prati živote vojnika raznih nacionalnosti i činova – od redova do generala. U želji da dobijemo što više različitih gledišta, odlučili smo da izaberemo pet reditelja iz pet zemalja bivšeg Varšavskog pakta koje su učestvovale u okupaciji Čehoslovačke. Oni su Jevdokija Moskvina iz Rusije, Linda Dombrovski iz Mađarske, Magdalena Zimkov iz Poljske, Eliza Mari Šeid iz Nemačke i Stefan Komadarev iz Bugarske. Tako je nastalo pet dvadesetšestominutnih dokumentaraca – pet različitih pogleda na 1968. iz pet različitih zemalja.

O rediteljima
Jevdokija Moskvina je studirala filmsku produkciju na Sorboni u Parizu od 2013. do 2015. godine. 2011. godine režirala je film Our Dreams Come True koji je uspešno predstavljen na Kanskom festivalu. Trenutno, Jevdokija radi na post-produkciji dokumentarnog filma o civilima naseljenim u ratnom području koji je snimljen u Siriji 2016. godine.

Linda Dombrovski je studirala i diplomirala na Fakultetu za medije i film, Pazmani Peter katoličkog univerziteta, a režiju je diplomirala na Fakultetu filma i televizije u okviru Akademije drame i filma u Mađarskoj. Lindin najnoviji dokumentarac Once Upon a Time There Were Two Ballerinas je tek započeo svoju festivalsku karijeru na internacionalnim festivalima kratkog filma u Briselu, Sao Paolu i Budimpešti.  Njen kratak dokumentarac Duty (2011) bio je deo programa Panorama u okviru Nedelje kritičara na Kanskom festivalu.

Magdalena Zimkov je rediteljka, scenaristkinja i bavi se istraživanjem filmske arhive. Stekla je obrazovanje iz oblasti novinarstva u Školi filma Vajda, u Varšavi.  Njen prethodni film My House Without Me (2012) bio je nagrađivan i prikazivan na festivalima širom sveta.

Marija Eliza Šeid je rediteljka dokumentaraca. Živi i radi u Nemačkoj, u Minhenu. Eliza je studirala dokumentarni film na Univerzitetu televizije i filma u Minhenu, kao i u Školi vizuelnih umetnosti u Torontu. Njeni filmovi Loly H ( 2013), Sobota (2014), Through the Lens of Inkedkenny (2013) i Our Wildest Dreams (2017) prikazivani su i nagrađivani na mnogim svetskim festivalima.

Stefan Komandarev je studirao režiju na Novom bugarskom univerzitetu u Sofiji i učestvovao u brojnim radionicama i obukama, kako u Bugarskoj, tako i u inostranstvu. Njegovi filmovi The Balloon (1997), Dog’s Home (2000), Bread over the Fence (2002), Alphabet of hope (2003), The World is Big and Salvation Lurks Around the Corner (2008), The Judgement (2014) i Directions (2017) nagrađeni su na brojnim prestižnim festivalima.

Festivali i nagrade:

Sofia International Film Festival, 2018
Titanic International Film Festival, 2018
Karlovy Vary International Film Festival, 2018