Beleške o Slepilu

Beleške o slepilu

Virtuelna stvarnost

Autori: Arno Kolinar, Amori Laburt, Peter Midlton, Džejms Spajni
Zemlja:  Velika Britanija, Francuska
Godina:  2016
Produkcija: Ex Nihilo, ARTE France, Archer’s Mark

Sinopsis
Beleške o slepilu: U tami je imerzivni projekat virtuelne stvarnosti (VR) zasnovan na čulnom i psihološkom iskustvu slepila Džona Hala, koji je objavljen uz igrani film. Originalni audio snimci Džona Hala čine osnovu ovog projekta, interaktivnog dokumentaraca od šest delova koji koristi nove oblike pripovedanja, mehaniku igrica i virtuelnu stvarnost  da istraži svoje kognitivno i emotivno iskustvo slepila.
Svaka scena se odnosi na neko sećanje, trenutak i tačno mesto iz Džonovog audio dnevnika, koristeći binauralni zvuk i 3D animacije u realnom vremenu, kako bi se stvorilo potpuno opčinjujuće iskustvo u “svetu izvan vida”.

Autori:
Peter and James have been working together for the past six years on a range of fiction, documentary and cross-platform projects. During this period they have adapted John’s diary material into a series of award winning short films. The first of these, ‘Rainfall’, won the Best Short Documentary Award at Hot Docs 2013. This was followed in 2014 by the Emmy Award-winning short, also entitled ‘Notes on Blindness’, which screened at Sundance Film Festival and won Best Documentary at Encounters Short Film and Animation Festival.
Piter i Džejms su radili zajedno proteklih šest godina u oblasti fikcije, dokumentarnih i cross-platformskih projekata. U tom periodu su adaptirali Džonov dnevnik u niz nagrađivanih kratkih filmova. Pad kiše, prvi od tih filmova, je osvojio nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na festivalu Hot Docs 2013. Na to se nadovezuje osvajanje Emi nagrade 2014. godine za kratak film, takođe pod nazivom U tami koji je prikazan na filmskom festivalu Sandens i osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na Encounters festivalu filma i animacije.

Festivali i nagrade
Posebna nagada žirija na,  Filmskom festival u San Francisku, 2016
Wellcome Trust Innovation and Storytelling Award, Filmski festival Sheffield Doc/Fest, 2016
Filmski festival Sundance, 2016

Kontakt
EX NIHILO
52, rue Jean-Pierre Timbaud
75011 Paris
FRANCE
Tel. : +33 (0) 1 53 36 32 32
Fax : +33 (0) 1 43 57 00 22
E-mail: [email protected]

Post a comment

You must be logged in to post a comment.