Nebo nad Berlinom (igr.)

Jugoslovenska kinoteka, 9. nov, 20:30

Nebo nad Berlinom (igr.) 

Director/Reditelj: Wim Wenders
Country/Zemlja: West Germany, France
Year/Godina: 1987.
Runtime/Trajanje: 128′
Language/Jezik: German, French, English
Cast/Uloge: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander
Production: Road Movies Filmproduktion GmbH, Argos Films S.A.
Distribution: Jugoslovenska kinoteka
Website: https://wimwendersstiftung.de/en/film/wings-of-desire/
_____________________________
30 godina od pada Berlinskog zida

Sinopsis

Nebo nad Berlinom simbolično je obeležio Vendersov „povratak“, budući da predstavlja rediteljev prvi film na nemačkom jeziku nakon osam godina provedenih u Americi. Glavni likovi u filmu su anđeli čuvari, brižna i nevidljiva bića u kaputima koja osluškuju misli smrtnika i nastoje da im pomognu. Jedan od anđela, Damiel (Bruno Ganc), poželi da postane čovek nakon što se zaljubi u Marion (Solveig Domartin), umetnicu na trapezu. Piter Falk, koji u filmu glumi samoga sebe, pomaže Damielu prilikom njegovog preobražaja u čoveka tako što ga upoznaje sa sitnim životnim radostima.

Film je ispričan iz perspektive anđela, koji vide svet crno-belo. Damiel može da vidi boje tek nakon što postane čovek. Međutim, da bi to bio postigao, Damiel je morao da napusti svog dugogodišnjeg prijatelja Kasiela (Oto Sander), koji nastavlja da kao anđeo prati Homera (Curt Boa) – „pripovedača čovečanstva“. Film Nebo nad Berlinom je stekao kultni status širom sveta, a 1998. godine napravljen je i njegov rimejk pod nazivom Grad anđela sa Nikolasom Kejdžom i Meg Rajan u glavnim ulogama.

O reditelju

Vim Venders jedan je od najistaknutijih reditelja novog nemačkog filma. Rođen je 1945. godine u Dizeldorfu, a studirao je u Minhenu. Stekao je veliko priznanje za svoju filmsku adaptaciju romana Petera Handkea, Golmanov strah od jedanaesterca (1972), prikazanu na Filmskom festivalu u Veneciji. Alisa u gradovima (1974) prvi je deo filmske trilogije koja pripada žanru putopisnih filmova. Trilogija je zaokružena Kraljevima puta (1977). Venders će se često vraćati ovom žanru kasnije u svojoj karijeri, a pogotovo sa filmom Pariz, Teksas (1984), čiji je scenario pisao poznati američki dramaturg Sem Šepard. Venders je za ovaj film dobio Zlatnu palmu u Kanu. Svoju zainteresovanost za američku kulturu Venders je prethodno već pokazao sa filmskom adaptacijom romana Patriše Hajsmit Talentovani gospodin Ripli. U Prijatelju iz Amerike (1974) glavnu ulogu igra Denis Hoper, kome se pridružuju gangsteri koje glume američki režiseri Samjuel Fuler i Nikolas Rej. Venders je snimao i dokumentarne filmove. Klub Buena Vista (1999) je proslavio staru kubansku muzičku grupu iz vremena pre revolucije. Papa Franja: čovek od reči, najnoviji Vendersov film, takmičio se za nagradu Zlatno oko za dokumentarni film na Filmskom festivalu u Kanu.

Festivals and awards / Festivali i nagrade:
Best Director, Cannes Film Festival 1987
Best Director, Bavarian Filmprize 1987
Best National Film, Gilde-Filmprize in Silver 1988
Best Director, Best Supporting Actor, European Filmprize 1988