Muškarci ne plaču

Muškarci ne plaču (igr.)

Petak, 3. novembar 21h, Dvorana Kulturnog centra Beograda
Nedelja, 5. novembar 21h, Kulturni centar Novog Sada
Ponedeljak, 6. novembar 19h, KC Kupina Film (Pozorište lutaka Niš)

Reditelj: Alen Drljević
Zemlja: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Nemačka, Hrvatska
Godina: 2017
Trajanje: 98’
Jezik: bosanski
Uloge: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Ðuričić, Izudin Bajrović

Producija: Deblokada Produkcija
Distribucija: 2i Film
Website: www.deblokada.ba/?p=476
_____________________________

Regionalna selekcija

Sinopsis
Oružani konflikti iz 1990-tih nisu samo vidno uništili bivšu Jugoslaviju, već i ostavili najdublje rane u sećanju svakog od zaraćenih naroda. Broj interpretacija te sumorne prošlosti direktno je proporcionalan broju pogođenih zemalja. Stoga je teško očekivati apsolutnu harmoniju kad se manje od dve decenije nakon završetka rata u udaljenom planinskom hotelu okupi raznolika grupa veterana kako bi učestvovali na terapiji koja traje nekoliko dana. Izvanredno režirana drama nosi poruku da moramo naučiti kako da oprostimo sebi pre nego što steknemo mogućnost da opraštamo drugima.

O reditelju
Alen Drljević je rođen u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Sarajevu 2005. godine. Njegov diplomski rad, kratkometražni fikcijski film Prva plata nominovan je za Evropsku filmsku akademsku nagradu. Njegov debitantski dokumentarni film Karneval nagrađen je 2006. na filmskom festivalu IDFA u kategorijama „Prvo pojavljivanje“ i „važni filmovi“. Član je Evropske filmske akademije.

Festivali i nagrade
Label Europa Cinemas, Karlovi Vari međunarodni filmski festival, 2017
Herceg Novi filmski festival, 2017
Filmski festival u Čikagu, 2017