MAGNUS

Subota, 12. novembar, 20:30h, Kinoteka, Beograd

Magnus (dok.)

Režija: Bendžamin Ri
Zemlja: Norveška
Godina:2016
Trajanje: 76’
Jezik: norveški, engleski
Titl: srpski
Uloge: Magnus Karlsen, Gari Kasparov, Višvanatan Anand
Scenario: Lin-Žanet Kied, Bendžamin Ri
Producenti: Og Oberg, Ojvind Asbjornsen
Fotografija: Magnus Flato, Bendžamin Ri, Ojvind Asbjornsen
Montaža: Peri Eriksen, Martin Stolc
Muzika: Uno Helmerson
Produkcija: Moskus Film, Main Island Production, VGTV, Nordisk Film
Distributer: MCF MegaCom Film / mcf.rs

_____________________________

Sinopsis
Magnus Karlsen, poznat kao “šahovski Mocart”, postao je šahovski velemajstor u trinaestoj, a tutulu svetskog šampiona osvojio je u dvadeset i drugoj godini. Nasuprot mnogim šahovskim majstorima, ne odlikuje se samo urođenom veštinom i izvanrednom memorijom već i time što, svojom kreativnošću i intuicijom, te odlike uspešno kombinuje. Pamćenje poteza i procenjivanje verovatnoća su ono što jednog šahistu može odvesti veoma daleko. Ali, Magnusovo putovanje ipak dokazuje da postoje i drugi elementi igre, oni koje je nemoguće izmeriti ili proceniti. Već od detinjstva, kao čudo od deteta, Magnus je težio ka tome da postane šahovski prvak. Dok su većini igrača neophodni veoma strogi uslovi okruženja da bi usavršili svoje veštine, Magnusova briljantnost najjače se ističe u prisustvu porodice, kao izvora ljubavi i podrške.
Kroz veliki broj arhivskih i kućnih snimaka, režiser Bendžamin Ri otkriva neobičnu i brzu putanju ovog mladog čoveka do šahovskog vrha. Film omogućuje publici ne samo da zaviri u ovu zatvorenu zajednicu, već i da neposredno prisustvuje sazrevanju modernog genija.

O reditelju
Bendžamin Ri je norveški dokumentarni reditelj. Studirao je novinarstvo na Univerzitetu u Oslu, potom je nastavio da radi kao novinar za Rojters i honorarno za BBC. Nekoliko godina kasnije, počeo je da snima kratke dokumentarne filmove, koji su premijerno prikazanii nagrađeni na Međunarodnom dokumentarnom filmskom festivalu u Amsterdamu, kao i na Međunarodnom dečjem filmskom festivalu u Čikagu. Radi kao dokumentarni reditelj na VGTV-u, koji je ujedno i koproducent Magnusa, prvog dugometražnog filma ovog reditelja.

Festivali i nagrade
Međunarodni filmski festival u Moskvi, 2016
Najbolji film, Međunarodni filmski festival u Norveškoj, 2016

Reč kritike
Magnus nije samo film o šahu već o samopouzdanju, volji za uspehom, prevazilaženju prepreka i razočaranja i, pre svega, o porodici. Magnus, i film i čovek koga film predstavlja, izvanredan je i inspirativan. Šah se nikada nije činio tako zanosnim, opčinjujućim i uzbudljivim. Film Bendžamina Rija je divan prikaz jednog od najvećih postignuća prethodne decenije koji obavezno morate pogledati.
Pol Hit, The Hollywood Reporter

Post a comment

You must be logged in to post a comment.