Kad planine zadrhte

Kad planine zadrhte (dok.)

Subota, 4. novembar 15:30h, Art bioskop Kolarac

Reditelj: Pamela Yates, Newton Thomas Sigel
Montažer: Peter Kinoy
Zemlja: Guatemala, USA, Spain
Godina: 1983
Trajanje: 83’
Jezik: engleski, španski
Uloge: Shawn Elliot, Eddie Jones, Linda Segura, Shelly Desai, Ron Ryan

Produkcija: Skylight Production
Distribucija:  Skylight Production
Website: skylight.is/films/when-the-mountains-tremble/
_____________________________

Ženska linija
Master Class: Peter Kinoy

Kad planine zadrhte deo je Guatemalske Triologije, rediteljke Pamele Yates. Bavi se pričom guatemalskog otpora iz majanske perspektive. Autohtoni narodi širom Amerike godinama su bili primer dugoročnog hrabrog i strateškog otpora. Ove godine, publika Slobodne zone imaće priliku da u celini odgleda čitavu sagu o njihovoj borbi, sastavljenu od 3 filma: Kad planine zadrhte, Granito: Kako srediti diktatora, 500 godina.

Sinopsis
Tim koji je radio reportažu o Gvatemali za CBS, snimio je ovaj dramatični dokumentarac koji priča priču o trideset godina diktature u ovoj zemlji, inicirane i podržane od strane SAD-a, kroz porodičnu sagu naratorke Rigoberte Menču, indijanske seljanke čijeg su oca i brata žive spalili pripadnici  bezbednosnih službi. Film je rađen u saradnji sa vladom i sa gerilcima i vrlo jasno i izražajno iskazuje različite stavove i uglove posmatranja: od otvorene brutalnosti vojske, odbojne prigluposti Amerikanaca do očaja siromašnih i optimizma gerile.

O rediteljki
Rediteljka Pamela Jejts dugo je sarađivala sa Majama kako bi pomogla da njihova priča o otporu bude izneta u javnost i kako bi iz nje mogle da se izvuku univerzalne poruke. Otpor se i dalje intenzivira. Od njenog klasičnog političkog dokumentarca iz 1983, Kad planine zadrhte, preko filma Granito: kako srediti diktatora o pokretanju tužbe za genocid protiv predsednika Riosa Monta sve do aktuelne velike pobune indogenog stanovništva koje traži promene u filmu 500 godina, rediteljka nikada nije doživela proteste u  razmeri sličnoj ovih poslednjih.

Festivali i nagrade
Sundance filmski festival, 1984
Američki filmski festival, 1984
Havana filmski festival, 1984