Jadnici (igr)

DOB, 8. nov, 18:00 / DKC, 10. nov, 11:00 Kompas Slobodne zone / DKC, 12. nov, 17:00 / Kulturni centar Novog Sada, 8. nov, 20:00 / Cineplexx Niš, 8. nov, 20:00

Jadnici (igr)

Director/Reditelj: Ladj Ly
Country/Zemlja: France
Year/Godina: 2019.
Runtime/Trajanje: 102′
Language/Jezik: French
Cast/Uloge: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djibril Zonga
Production: SRAB Films
Distribution: Taramount Film
Website: https://www.wildbunch.biz/movie/les-miserables/
_____________________________
Međunarodna selekcija

Sinopsis

Stefan se nedavno pridružio odredu za borbu protiv kriminala u Monfermeju, predgrađu Pariza, gde je i Viktor Igo smestio svoj poznati roman Jadnici. Zajedno sa svojim novim kolegama Krisom i Gvadom, iskusnim članovima tima, ubrzo otkriva da među lokalnim bandama vlada tenzija. Kada se ova trojka nađe u haosu, nastalom tokom jednog hapšenja, dron će snimiti nešto što preti da otkrije istinu o svakodnevnom životu u getu. Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i Lađ Lijevim istoimenim kratkim filmom, Jadnici su provokativni uvid u napet odnos koji vlada između lokalnog stanovništva i policije.

O reditelju

Reditelj Lađ Li  rođen je  u Monfermeju (četvrt u departmanu Sena-Sen Deni), i najpoznatiji je po svojim privlačnim veb dokumentarcima koji oslikavaju stvarnost društvenog i političkog života u predgradju. Li je režirao svoj prvi kratkometražni film, Montfermeil Les Bosquets, 1997. godine. Radio je kao koautor dokumentarnog filma 28 Millimeters sa čuvenim fotografom JR-om, najpoznatijem po uličnim fotografijama velikog formata, postavljenim na zidovima Klišija,  Monfermeja i Pariza. 2017. godine režirao je kratki film, Jadnici, koji je nominovan za nagradu Cezar 2018, a osvojio nagradu na Festivalu kratkog filma u Klermon Feranu. Iste godine, zajedno sa rediteljem i piscem Stefanom de Freitasom, režirao je dokumentarni film A Voix Haute, koji je takođe nominovan za nagradu Cezar. Jadnici je prvi Lijev dugometražni film, inspirisan njegovim istoimenim kratkim filmom.

Festivali i nagrade:
Special Jury Prize – Cannes International Film Festival 2019
Best Film – Durban International Film Festival 2019
Toronto International Film Festival 2019