Granito: Kako srediti diktatora

Granito: Kako srediti diktatora (dok.)

Subota, 4. novembar 17:30h, Art bioskop Kolarac

Reditelj: Pamela Yates
Montažer: Peter Kinoy
Zemlja: Guatemala, SAD, Španija
Godina: 2011
Trajanje: 103’
Jezik: engleski, španski
Uloge: Irma Alicia Velásquez Nimatuj, Matilde Terraza Gallego, Daniel Pascual Hernández

Produkcija: Skylight Production
Distribucija:  Skylight Production
Website: skylight.is/films/granito/
_____________________________

Ženska linija

Master Class: Peter Kinoy

Granito: Kako srediti diktatora deo je Guatemalske Triologije, rediteljke Pamele Yates. Bavi se pričom guatemalskog otpora iz majanske perspektive. Autohtoni narodi širom Amerike godinama su bili primer dugoročnog hrabrog i strateškog otpora. Ove godine, publika Slobodne zone imaće priliku da u celini odgleda čitavu sagu o njihovoj borbi, sastavljenu od 3 filma: Kad planine zadrhte, Granito: Kako srediti diktatora, 500 godina.

Sinopsis
U zbunjujućem vrtlogu vremena i sećanja, Granito prikazuje kako je rediteljkin prvi dokumentarni film bio ključan u hapšenju bivšeg gvatemalskog diktatora Riosa Monta. U januaru 2012. godine, posle 30 godina zakonske nedodirljivosti, gvatemalski sud je bivšeg gvatemalskog generala i diktatora Efraina Riosa Monta optužio za zločine protiv čovečnosti. Decenijama kasnije, bio je optužen i za genocid nad siromašnim Majama sproveden osamdesetih godina dvadesetog veka i tako postao prvi poglavar neke države kome je bilo suđeno za genocid u sopstvenoj državi. Granito: kako srediti diktatora otkriva kako je vođena tridesetogodišnja borbu da se bivšem gvatemalskom diktatoru Riosu Montu sudi za zločine nad narodom Maja.

O rediteljki
Rediteljka Pamela Jejts dugo je sarađivala sa Majama kako bi pomogla da njihova priča o otporu bude izneta u javnost i kako bi iz nje mogle da se izvuku univerzalne poruke. Otpor se i dalje intenzivira. Od njenog klasičnog političkog dokumentarca iz 1983, Kad planine zadrhte, preko filma Granito: kako srediti diktatora o pokretanju tužbe za genocid protiv predsednika Riosa Monta sve do aktuelne velike pobune indogenog stanovništva koje traži promene u filmu 500 godina, rediteljka nikada nije doživela proteste u  razmeri sličnoj ovih poslednjih.

Festivali i nagrade
Ojai Film Festival, 2011
Washington DC Filmfest, 2012
Human Rights Watch Film Festival, Geneva, 2012
Karama Human Rights Film Festival, 2012