(Ne)prijatelji

(Ne)prijatelji (dok.)

Četvrtak, 2. Novembar 17:30h, Art bioskop Kolarac

Reditelj: Emir Zumbul Kapetanović, Sead Kreševljaković
Zemlja: Bosnia and Herzegovina
Godina: 2017
Trajanje: 51’
Jezik: bosanski, srpski
Uloge: Daut Tihić, Dane Vasić

Produkcija: Al Jazeera Balkans
Distribucija: Al Jazeera Balkans
_____________________________

Sinopsis
Dane i Daut su se prvi put upoznali tokom devetesetih, dok je trajao rat u Bosni. Sreli su se na prvoj borbenoj liniji ya vreme napada vojske Republike Srbije na bosansko selo blizu Srebrenice. Daut je bio jedan od vojnika koji su pucali na Dana. Tek po završetku rata saznaje se da je Dane preživeo i oni se igrom slučaja ponovo sreću. Tu počinje njihovo prijateljstvo. Danas, iako su ožiljci rata još uvek duboki, kao i tragovi koje je rat ostavio na području oko Srebrenice, Dane i Daut rade zajedno kako bi preživeli u sadašnjoj teškoj ekonomskoj situaciji koja razdvaja i dalje nezalečenu Bosnu, čak i nakon dve decenije od rata.

O rediteju
Sead Kreševljaković rođen je u Sarajevu 1973. godine.  Kada je interesovanje za dokumentarni film počelo da raste tokom opsade Sarajeva, Sead Kreševljaković radio je kao volonter na Internationalnom festivalu pozorišta i filma MESS Sarajevo. Nakon završetka rata, sa bratom blizanacem Nihadom osnovao je Videoarhiv (udruženje građana za promociju kulture, umetnosti i komunikacije). Između 2007. i 2012. godine, radio je kao producent i urednik dokumentarnog i savremenog programa TV Sarajevo. U isto vreme, fokusirao se i na samostalni rad kao producent i reditelj. Sead trenutno radi u programskom odeljku Al Jazeera Balkans kao Creative and Commissioning producent, gde je od 2012. godine.
Emir Zumbul Kapetanović rođen je 1981. godine u Sarajevu, gde je završio Odsek za glumu na Akademiji scenskih umjetnosti. Glumio je u brojnim pozorišnim predstavama, kratkim filmovima i televizijskim serijama. Osnovao je produkcijsku kompaniju Alhemia Film 2008. godine i počeo da režira dokumentarne i eksperimentalne filmove. Trenutno završava master studije režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Festivali i nagrade:
Sarajevo Film Festival, 2017