Ćutanje drugih (dok.)

Dom omladine Beograda, 11. nov, 20:00

Ćutanje drugih (dok.)

Reditelj: Almudena Carracedo, Robert Bahar
Zemlja: SAD, Španija

Godina: 2018.
Trajanje: 96’
Jezik: španski
Uloge: –

Produkcija: Semilla verde Productions, Lucernam Films
Distribucija: Cinephil
Website: https://thesilenceofothers.com/
_____________________________

Međunarodna selekcija
Ženska linija

Sinopsis

Ćutanje drugih prati epsku borbu žrtava španske četrdesetogodišnje diktature pod generalom Frankom, koji nastavljaju da traže pravdu sve do današnjeg dana. Sniman tokom šest godina, film prati žrtve režima dok organizuju revolucionarni ,,Argentinski proces“. Oni se bore protiv amnestije zločina protiv čovečnosti koju je nametnula država, u decenijama još uvek podeljenoj zemlji.

O rediteljima

Rođena u Madridu, Almudena Karakedo razvila je svoju profesionalnu karijeru u SAD-u, gde je režirala i producirala svoj prvi dugometražni film, Proizvedeno u Los Anđelesu, koji je osvojio Emi nagradu. Dobitnica je nagrada, stipendija i podrške u radu od strane mnogih poznatih institucija kao što su Guggenheim, Creative Capital, Sundance Time Warner Documentary, United States Artists. Dobitnik je počasnog doktorata Ilinois Veslijan Univerziteta. Pre snimanja Proizvedeno u Los Anđelesu, režirala je kratak dokumentarac Dobrodošli, Doku-Putovanje Impresija, koji je osvojio Silverdoks Sterling nagradu. Almudena se 2012. godine vratila u Španiju i posvetila radu na filmu  Tišina drugih.

Rođen u Filadelfiji, Robert Bahar živi i radi na relaciji Madrid-Bruklin. Osvojio je Emi nagradu kao producent/scenarista dokumentarca Proizvedeno u Los Anđelesu  i vodio trogodišnju kampanju koja je dovela film do publike širom sveta. Pre snimanja filma Proizvedeno u Los Anđelesu, producirao je i režirao dokumentarac Opustošeno i bio jedan od glavnih producenata nekoliko nezavisnih filmova. Robert je dobitnik podrške u radu od strane organizacija Creative Capital i Sundance Documentary Fellow, i ima master diplomu za umetnosti sa odseka za bioskop i televiziju Univerziteta Južne Kalifornije.

Festivali i nagrade:
Peace Film Prize, Audience Award, Berlin International Film Festival, 2018
International Film Festival and Forum on Human Rights, Geneva, 2018
Moscow International Film Festival, 2018
HotDocs Canadian International Film Festival, 2018