SUTRA

Subota, 12. novembar, 16h, Dom omladine, Beograd
Nedelja, 13. novembar, 18h, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad
Nedelja, 13. novembar, 19h, Niški kulturni centar, Niš

Sutra (dok.)

Režija: Malani Loren, Siril Dion
Zemlja: Francuska
Godina: 2015
Trajanje: 118’
Jezik: engleski, francuski, finski
Titlovi: srpski, engleski
Uloge: Entoni Barnoski, Olivije De Šuter, Siril Dion
Scenario: Siril Dion
Producent: Bruno Levi
Direktor fotografije: Aleksandar Legliz
Montaža: Sandi Bompar
Muzika: Fredrika Stahl
Produkcija: Move Movie, France 2 Cinéma, Mars Films, Mely Productions
Distribucija: MCF MegaCom Film / mcf.rs
Web sajt filma: demain-lefilm.com

Sinopsis
Prikazuje rešenje, priča interesantnu priču… Ovo je možda najbolji način da se reše ekološka, ekonomska i socijalna kriza kroz koje prolaze naše zemlje. Nakon teksta u časopisuo Nature o mogućem izumiranju dela ljudske vrste do kraja 21. veka, Siril Dion i Melani Loren su, zajedno sa timom od četvoro ljudi, sproveli istragu u 10 različitih zemalja, kako bi shvatili šta bi moglo da dovede do ove katastrofe, a pre svega – kako je izbeći. Tokom istraživanja, upoznali su ljude koji su među prvima pokušavali da obnove agrikulturu, energiju, ekonomiju, demokratiju i obrazovanje. Spajanjem tih konkretnih i pozitivnih akcija, koje već imaju efekta, počeli su da shvataju kako bi budućnost mogla da izgleda…

O rediteljima
Melani Loren, glumica, koja je od svoje četrnaeste godine glumila u više od 40 igranih filmova, među kojima se nalaze filmovi Kventina Tarantina Prokletnici, Filipa Lioreta Ne brini, dobro sam, za koji je dobila nagradu Cezar (francuski Oskar) za najbolju mladu glumicu, zatim film Radu Mihaileanua Koncert, Rosaline Boš La Rafle, Bila Augusta Noćni voz za Lisabon i film Početnici Majka Milsa. Snimila je četiri filma, dva kratkometražna i dva dugometražna igrana filma. Njen drugi film, Diši, rađen po romanu Ane-Sofije Brasme, predstavljen je u oktobru 2014. godine na filmskom festivalu u Kanu. Trenutno radi na filmu Skok, po romanu Kristofa Ono-Dit-Biota.

Siril Dion, nakon kratke glumačke karijere, postao je vođa projekata fondacijе Hommes de Paroles. Sa Pijerom Rabijem i nekoliko prijatelja je 2007. osnovao pokret Colibris, koji je vodio do juna 2013. godine. On je i dalje njen portparol i član odbora. U međuvremenu, postao je suosnivač magazina Kaizen i edicije Domaine du Possible za francusku izdavačku kuću Actes Sud. 2010. godine bio је izvršni producent za dokumentarni film Koline Sero Lokalna rešenja za globalne nerede. 2014. godine objavio је knjigu pesama Assis sur le fil.

Festivali i nagrade:
Najbolji dokumentarni film, nagrada Sezar, 2016
Lumières Award-nagrada za francuski film, 2016
DOCVILLE- međunarodni filmski festival dokumentarnog filma, Belgija, 2016
Međunarodni filmski festival Novog Zelanda, 2016

Reč kritike
Sveobuhvatan dokumentarac, više fokusiran na rešenja nego na probleme.
Džordan Mincer, The Hollywood Reporter

Lik u video igrama potroši isto energije kao četiri osobe u Etiopijи“,  jedna је od mnogih izjava koje ističe ovaj dokumentarni film.
Žordi Kosta, El Pais

Novi obrt na temu ekološke krize: film prikazuje najbolje načine za rešavanje krize, ujedno i ekonomske i socijalne.
Žofri Krete, Cineman