Bağlar

Bağlar (dok.)

Subota, 4. novembar 16h, Dvorana Kulturnog centra Beograd

Reditelj: Berke Baş, Melis Birder
Zemlja: Turska
Godina: 2016
Trajanje: 81’
Jezik: turski

Produkcija: inHouse Projects
Website: www.baglarfilm.org/
_____________________________

Specijalna projekcija Balkanskog dokumentarnog centra

Sinopsis
Baglar je okrug u najvećem kurdskom gradu Dijarbakiru, koji je nastao u konfliktu 90-ih sa masovnom migracijom ljudi isteranih iz rodnih sela. Učitelj osnovne škole i trener Gohan Jildirim, uz pomoć uprave Balara, osniva sportski klub u nadi da će time dečacima i devojčicama, koji su inače zarobljeni u “tužnoj sudbini Istoka”, ponuditi alternativnu viziju budućnosti. Nadamo se s njima da će uspeti da ih dovede do državnog prvenstva, do retko postignutog osećaja pobede. Mi ih pratimo tokom treninga, na vožnjama autobusom na utakmice, kroz pripreme pre meča. Balar suptilno prikazuje povezanost dečaka sa trenerom, njihovim gradom, sa dešavanjima u regionu, i sa Turskom državom. Mi istovremeno osećamo njihovu moć i njihovu ranjivost. Nakon što u bombardovanju 34 civila izgubi život u obližnjem Roboskom, ne iznenađuje što deca gube meč po prvi put. Rame uz rame s ovim dečacima, mi se nadamo da će svet umesto besa, straha i mnogobrojnih razočaranja, doživeti boljitak.

O rediteljima
Melis Birder je radila mnogo različitih poslova dok je studirala na Novoj školi, kada se zainteresovala za dokumentarni film. Svoj prvi nezavisni dokumentarni film Deseta planeta tokom jednog života u Bagdadu snimila je u Iraku 2004. Film je prikazan u njujorškom Muzeju moderne umetnosti – MOMA, gde je dobio specijalnu nagradu žirija, kao i Zlatne pomorandže na festival u Antaliji u Turskoj  2005. Njen film Posetioci, koji je podržao Sandens filmski festival, sniman je u mnogim zatvorima u Njujorku. Dobitnik je Zlatne pomorandže u Antaliji u Turskoj 2009. i specijalne nagrade žirija na Njujorškom festival urbanog sveta.
Berke Bas, producentkinja i rediteljka, studirala je politikologiju na Univerzitetu Bogazici u Istambulu i diplomirala je na Novoj školi u Njujorku. Ona je zajedno sa Melisom Birder osnovala “InHouse” projekat 1998. i od tada je na mnogim dokumentarnim i igranim filmovima radila kao rediteljka, producentkinja i snimateljka. Živi u Istanbulu, gde povremeno predaje Film na TV odseku Univerziteta Bilgi. Takođe je i redovan član Dokumentarnog centra Istanbula. Njeni filmovi se bave teškim socijalnim pitanjima u Turskoj, a posebno ilegalnim migrantima.