Areta Frenklin: Amazing Grace (dok.)

Kombank dvorana, 7. nov, 20:00
Kulturni centar Novog Sada, 7. nov, 20:00
Cineplexx Niš, 7. nov, 20:00 

Areta Frenklin: Amazing Grace (dok.)

Director/Reditelj: Alan Elliott, Sydney Pollack
Country/Zemlja: USA
Year/Godina: 2018.
Runtime/Trajanje: 87′
Language/Jezik: English
Cast/Uloge: Aretha Franklin, James Cleveland, Southern California Community Choir
Production: NEON
Distribution: SPI International

Website: https://www.facebook.com/AmazingGraceMov/
_____________________________
Svečano otvaranje

Sinopsis

Areta Frenklin je na vrhuncu slave u januaru 1972. godine, odlučila da se vrati tamo gde je i počela, u svet gospel muzike. Za samo dva dana snimila je album Amazing Grace u crkvi Nju Templ Mišionari Baptist u Kaliforniji sa crkvenim horom Džejmsa Klivlenda. Na ovom albumu, između ostalih, Frenklinova peva pesme poput Climbing Higher Mountains, Have I Got Over, Precious Memories i 11-minutnu verziju Amazing Grace. Dokumentarni film o snimanju tog albuma čekao je čak 46 godina da ugleda svetlost dana. Priča se kako je reditelj filma Sidni Polak zaboravio da koristi klapu, uređaj za sinhronizaciju zvuka i slike, i nikada nije uspeo da sinhronizuje snimak zbog analogne tehnike. Areta Frenklin, koja je tada već imala 31 pesmu na vrhu američkih top lista, nije dozvolila prikazivanje ovog filma. Alan Eliot je preuzeo projekat i 2007. godine uz pomoć digitalne tehnologije, sa timom tehničara, uspeo da sinhronizuje sliku i zvuk. Odobrenje da se od ovog materijala napravi dokumentarni film je stiglo tek nakon smrti Arete Franklin, od njene nećake Sabrine Ovens.

O rediteljima

Alan Eliot je diplomirao 1986. godine na Univerzitetu Nortvestern. Radio je za diskografsku kuću Vorner Braders Rekords kao posrednik između izvođača i izdavačke kuće. Neka od značajnih muzičkih imena sa kojima je radio su: Prins, Majls Dejvis, Džordž Klinton i Pol Sajmon. Komponovao je i uradio muzičke aranžmane za emisije poput: Here and Now (1992) i The Naked Truth (1995), televizijske mreže NBC, kao i za FBC-ovu emisiju The NFL on Fox. Osim toga, komponovao je i tematsku muziku za ceremoniju dodele Gremi nagrada i to u dva navrata, 1997. i 1998. godine. Osnivač je izdavačke kuće Al’s Records & Tapes, koja je u vlasništvu Interskop Rekords grupe.

Sidni Polak je bio američki režiser, producent i glumac. Režirao je više od 20 filmova i 10 televizijskih emisija, producirao preko 44 , a glumio u više od 30 filmskih ostvarenja. Godine 1985, film Moja Afrika donosi mu Oskara za najbolju režiju i produkciju, kojem su prethodile dve Akademijine nominacije za filmove: Konje ubijaju, zar ne? (1969) i Tutsi (1982), u kategoriji nagrade za najbolju režiju.

Festivali i nagrade:

Outstanding Documentary – Image Awards (NAACP) 2019

Berlin International Film Festival 2019

Miami Film Festival 2019