Smernice

Smernice (igr.)

Subota, 4. novembar 18h, Dom omladine Beograda
Nedelja, 5. novembar 15:30, Art bioskop Kolarac
Petak, 3. novembar 19h, KC Kupina Film (Pozorište lutaka Niš)

Reditelj: Stephan Komandarev
Zemlja: Bugarska, Nemačka, Makedonija
Godina: 2017
Trajanje: 103’
Jezik: bugarski
Uloge: Ivan Barnev, Georgi Kadurin, Borisleva Stratieva, Anna Komandareva, Vasil Banov, Theodore Vassilev, Stephan Denolyubov, Assen Blatechki, Irini Zhambonas, Vassil Vassilev

Produkcija: Argo Film
Distribucija: ARRI Media International
_____________________________

Regionalna selekcija 

Sinopsis
Smernice je road movie kroz distopiju današnje Bugarske, zemlje koja ostaje optimistična, većinom zato što su je svi pesimisti i realisti već napustili. Vlasnik malog preduzeća, koji radi kao taksista kako bi sastavio kraj s krajem, na sastanku sa svojim bankarom saznaje da se iznos mita koji mora da plati da bi dobio kredit udvostručio. Etički odbor koji je razmatrao njegovu žalbu o iznuđivanju želi svoj deo kolača. Na ivici nervnog sloma, vlasnik puca u bankara a zatim u sebe.

O reditelju
Stefan Komandarev je bugarski reditelj, producent i scenarista. Rođen je 1966. godine u Sofiji. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Novom bugarskom univerzitetu. Njegov najnoviji film Directions bio je nominovan u kategoriji „Un certain regard“ u zvaničnoj selekciji Kanskog filmskog festivala 2017. godine. Njegovi dosadašnji radovi uključuju nagrađivane igrane i dokumentarne filmove.

Festivali i nagrade
Kanski filmski fesival, 2017
Sarajevo filmski festival, 2017