Comments are off for this post

1971

Subota, 8. novembar, 18:00, Dom Omladine, Beograd – Gost selektor Boris Buden

1971
(dok) r: Džoana Hamilton SAD, 80′, 2014.
Jezik: engleski
Titlovi: srpski

Sinopsis
Decenijama pre nego što je fenomen zviždača poput Edvarda Snoudena i Džulijana Asanža isplivao u javnost, postojala je ,,Građanska komisija za sprovođenje istrage nad Federalnim istražnim biroom“. Na vrhuncu vijetnamskog rata osmoro građana kovalo je plan da tajno uđe u lokalnu kancelariju FBI-ja u Mediji, država Pensilvanija, sa ciljem da ukrade potencijalno inkriminišuće podatke i da ih prosledi u štampu. Ono što su uzeli ispostaviće se da je strogo poverljivi program nadgledanja građana.
Sa 1971., rediteljka Džoana Hamilton vešto sklapa mozaik arhivskog materijala i ispovesti kojim otkriva metode i identitete počinitelja ovog akta po prvi put. Nastao u žiži skorašnjih skandala vezanih za NSA i Wikiliks, ovaj precizni ekspoze nameće pitanje: Ko posmatra posmatrača?

O rediteljki
Džoana Hamilton o sebi:
“Ja sam rediteljka britansko-švedskog porekla i živim u Njujorku.Odrasla sam u porodici u kojoj su vesti BBC-a i diskusija o događanjima u svetu bili tema broj jedan.Društvene teme i nepoznate lične priče oduvek su me zanimale.Kada sam diplomirala otišla sam u Južnu Afriku – baš u period tranzicije od aparthejda ka demokratiji. Tamo sam počela da radim na televiziji kao producent. To je bio uzbudljiv period kada je sve bilo moguće I kada ste imali pristup svuda. To je za mene bilo veoma inspirativno i često pomislim na ta vremena kada mi je rad na filmu doveden u pitanje.“
Džoana Hamilton je karijeru započela na televiziji i iza sebe ima bogatu producentsku karijeru u dokumentarnom filmu. Film 1971. je njen rediteljski prvenac.Izvršni producent ovog filma je Laura Poitras, novinarka koja je zajedno sa Glenom Grinvaldom dobila Snoudenove poverljive dokumente 2013. godine.

Reč kritike
“Hamiltonova udara pravo u čelo: događaji iz 1971 se mogu desiti bilo kada. 1971 bi trebalo da se događa uvek.”
Gejb Toro, Indivajer

Festivali i nagrade
Međunarodni filmski festival u Njujorku – Tribeca, 2014.
Mečunarodni festival dokumentarnog filma u Šefildu – Shefield DocFest, 2014.
Međunarodni filmski festival u Vankuveru – DOXA, 2014.

Distribucija
Cargo Film and Releasing
611 Broadway Suite 630
New York, NY USA 10012
ph.212.995.8139
fax.212.473.5208

Zvanični vebsajt:
www.1971film.com