Počinje 14. Turneja Slobodne zone

Filmski festival Slobodna zona ponovo kreće na svoju Turneju po gradovima u Srbiji.

I ove godine će se deo festivalske atmosfere preneti i u gradove širom Srbije. Sedam filmova sa našeg 15. festivalskog programa, održanog od 7. do 12. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, biće prikazano i u ostalim gradovima Srbije od 10. jula do 10. septembra, u saradnji sa lokalnim organizacijama i kulturnim centrima.

Turneja podrazumeva besplatne projekcije 7 filmova u više od 50 gradova Srbije, prilikom kojih će publika moći da uživa u najnovijim ostvarenjima u oblasti igranog i dokumentarnog filma i informiše se u vezi sa temama koje oni obrađuju.

Turneja Slobodne zone u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi dobitnika nagrade na prestižnom Kanskom festivalu (Label Europa Cinemas), igrani film Alis i gradonačelnik koji prikazuje Alis, mladu i pametnu filozofkinju, koja postaje asistentkinja gradonačelnika Liona koji prolazi kroz profesionalnu egzistencijalnu krizu i najviše liči na izduvani politički balon u koji lagano ulazi svež vazduh i vatromet ideja.
Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i islandski film Okrug o mlekarki Inge koja odlučuje da započne “život po svojim pravilima” i usprotivi se korupciji i nepravdi u svom islandskom gradiću. Film zbog izuzetnog kvaliteta podržan je od strane Kreativne Evrope i njegovog potprograma Media.
Zatim sledi švedski dokumentarac Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom koji detaljno govori o zaostavštini genijalnog švedskog autora, svetski poznatog po trilogiji “Milenijum”. Trilogija je postala jedna od najtraženijih krimi-priča u istoriji, među kojom je najpoznatije ostvarenje “Devojka sa tetovažom zmaja” adaptirano u nekoliko uspešnih filmova.
Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i uzbudljiv dokumentarac Izbačeni koji je pobudio veliku pažnju publike tokom novembarskog festivala. Film se bavi globalnom krizom stanovanja i razlogom zašto više ne možemo da priuštimo život u našim gradovima.

U okviru Turneje publika će imati priliku da pogleda i dokumentarac Selfi. Film je jedinstvena rekonstrukcija događaja koji su doveli do ubistva 16-godišnjeg Davida Bifolka, koga je 2014. je ubio karabinjer u napuljskoj četvrti Trajano. U pokušaju da istraži i razume okolnosti koje su dovele do Davidove smrti, reditelj Agostino Ferente pronalazi dvojicu Davidovih prijatelja Pjetra i Alesandra i moli ih da uz pomoć mobilnih telefona u formi selfija ispričaju priču o njihovom prijateljstvu.

Turneja donosi i igrane filmove za mlađu publiku (14+) koji pružaju uvid u stanje društva iz perspektive mladih. U okviru Turneje mlađa publika, ali i starija, moći će da pogleda filmove Moje neverovatno leto sa Tes i Zvezda od sto kila – film koji je od strane festivalskog srednjoškolskog žirija izabran za najbolji film u okviru programske linije 14+.

Vidimo se u Slobodnoj zoni!